Az elektronikus iratok egy része kívül esik a közirat gyakorlati fogalmán. A ‘papíros bürokráciában’ a hivatali levelezést iktatták, titkárnők gépelték, irattározták. A hivatalos minőségben írott e-maileknél vagy később kinyomtatott levelek elektronikus változatánál mindez teljesen vagy részben hiányzik. A digitalizált iratok egészének archiválási szabályai ma megoldatlanok. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatása keretében a helyzet feltárása után közpolitikai és jogalkotási javaslatokat tett a problémakör megfelelő, korszerű rendezésére.

A tanulmány alapvető célkitűzése az, hogy az elektronikus köziratok archiválásával kapcsolatban szabályozási koncepciót vázoljon fel. A szerzők számoltak azzal, hogy stratégiai és finanszírozási szinten számos eldöntetlen kérdés nehezíti a munkát. Ugyanakkor az EKINT álláspontja szerint a hatályos szabályozási környezet adottságaiból, és az elérendő célok elemzéséből meghatározhatók azok a beavatkozási eszközök, és ezen eszközök alapvető tartalma, amelyek egyes konkrét kormányzati döntésektől függetlenül egy koherens rendszer alapját jelenthetik. A tanulmány az alkalmazandó szabályozási eszközök elemzése mellett érinti azokat a stratégiai és közpolitikai intézkedéseket, amelyek szintén szükségesek egy működő rendszer létrehozásához.

A tanulmány megállapítja, hogy a köziratok megőrzésével kapcsolatos kérdések rendezéséhez a levéltári törvény módosítása nem szükséges, az archiválási kérdések többsége rendeleti szinten kezelhető.

Az EKINT elektronikus iratarchiválás szabályozási koncepciója letölthető az Intézet honlapjáról.