A tagállamok többsége támogatja a távközlési piaci szabályozásának folytatását és kiterjesztését a verseny fokozása és az árak csökkentése érdekében, melyre akár a funkcionális szétválasztást is bevetnék a távközlési miniszterek.

Erősen ellenezték viszont az egységes európai távközlési főfelügyelet létrehozását (EECMA), noha szükségesnek tartják egy, a nemzetközi távközlési mamutokat kordában tartó szervezet felállítását.

„A mai tanácskozáson elhangzottak erős üzenetet jelentenek számomra, mely szerint az EU távközlési piacának szabályozása és egységesítése jó irányba halad, melynek nyomán fokozódik a verseny és olcsóbbá válik a fogyasztók számára mind a telefonálás, mind a szélessávú internetelérés” – mondta Vivien Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa a csütörtöki luxembourgi tanácsülés után tartott sajtótájékoztatón.

A szlovén elnökség által a Tanács elé terjesztett három jelentés mindegyikét elfogadták a miniszterek, melyeket Reding asszony is „igen konstruktívnak minősített”. Az ebéd alatt folytatott megbeszélések témája az eredetileg a Bizottság által javasolt, de az EP által már elvetett közös EU hírközlési szuperhatóság volt, mely helyett az ipari bizottság az új Európai Távközlési Hatóság (Body of European Regulators in Telecoms – BERT) felállítását javasolta, erről azonban a mai napig nem került hivatalos dokumentum a Tanács elé. A miniszterek a csütörtöki ülésen egyetértettek abban, hogy szükség van egy, az Unión átívelő távközlési szabályozó létrehozására, de a képviselőkhöz hasonlóan attól tartottak, hogy a EECMA erre alkalmatlan, túlzottan bürokratikus és feleslegesen lassítaná az amúgy igen dinamikusan változó telekommunikációs piacot – mondta el Bóna Ákos a magyar kormányt képviselő szakállamtitkár.

Bóna szerint egyetértés van a tagállamok közt a rádióspektrum kiosztásának mielőbbi elindítása kapcsán is, mely a következő generációs mobilhálózatoknak és szélessávú internetelérésnek is otthont ad majd. Reding a következő generációs mobilhálózatok kapcsán kiemelte, hogy azok nemcsak nagy gazdasági lökést adnak majd Európának, de olyan peremterületekre is eljuttatják végre a szélessávú internetet, ahol eddig esély sem volt a kábelhálózat kiépítésére, nemhogy versenyre egy adott területen.