Az EP következő plenáris ülésén szavazhatnak a képviselők az uniós energiapiaci szabályozásról, a hulladékgazdálkodási és a víztisztasági irányelvről, az illegális bevándorlás elleni fellépésről, valamint a szlovák euró bevezetéséről Három magyar képviselő, Gurmai Zita, Harangozó Gábor és Szájer József jelentéseiről is szavaz az Európai Parlament.

Az EP rendkívül mozgalmas strasbourgi plenáris ülés elé néz. A képviselők hétfőn a hulladék-irányelvről (Jackson-jelentés), majd a vízminőségi irányelvről (Laperrouze) vitáznak.

Szintén hétfőn lesz az európai szegénység elleni évről szóló vita (Panaiotopoulosz-Kassziotou). Hétfőn este Harangozó Gábornak a kohéziós politikáról szóló jelentése lesz napirenden.

Kedd délelőtt az illegális bevándorlás kezeléséről szóló jogszabály (Weber), majd a szlovákiai euróbevezetés (Casa) lesz a téma.

Kedd délben szavaznak Szájer József jelentéseiről (pontosabban a nyolc közül hatról). Ezek az uniós jogszabályok végrehajtásának demokratikusabb ellenőrzéséről (az ellenőrzéses komitológiai eljárás bevezetéséről) szólnak.

Kedd délután, 15 órától vitázik a parlament az energiapiaci liberalizációról (Morgan, Vidal-Quadras, Chichester és De Vits).

Éjjel két újabb, komitológiai témájú Szájer-jelentés vitája lesz.

Szerda reggel a június 19-20-ai EU-csúcs előzeteseként vitáznak a képviselők, majd az olajár-emelkedés lesz a téma.

Szerda délben szavazhatja meg az EP az új olasz biztos, Antonio Tajani kinevezését, illetve a francia Jacques Barrot portfólióváltását.

Csütörtök délelőtt lesz szó az „intelligens autókról” szóló jelentésről, amelyet Gurmai Zita készített.