A jövő hét elején választja meg fennállásának hetedik helyettes elnökét az Alkotmánybíróság (Ab); erre azért van szükség, mert az eddigi helyettes elnököt, Paczolay Pétert a testület keddi teljes ülésén titkos szavazással elnökké választotta meg – közölte az Ab sajtófőnöke.

Paczolay Péter július 4-étől foglalja el új tisztségét, ő lesz az Alkotmánybíróság ötödik elnöke – mondta Sereg András. A jelenlegi elnöknek, Bihari Mihálynak július 3-án jár le a kilencéves alkotmánybírói mandátuma.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testület elnökét akadályoztatása esetén a helyettes elnök helyettesíti.

Az Ab történetében eddig hat helyettes elnök volt. Az első helyettes elnök a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László volt, aki egy évig töltötte be ezt a tisztséget, utána a testület elnökévé választották. Sólyom Lászlót az elnökhelyettesi poszton Herczeg Géza követte, ő 1990 és 1993 között volt helyettes elnök. Lábady Tamás 1993 és 1998 között, Holló András 1998 és 2003 között, Erdei Árpád pedig 2003 és 2007 között töltötte be ezt a tisztságet.

Az Ab legutóbb 2007. január 22-én választott titkos szavazással helyettes elnököt. Paczolay Péter 2007. március 11-én foglalta el tisztségét, miután elődjének lejárt kilencéves alkotmánybírói mandátuma.