A héten informálisan megkezdődik az EU elnöki staféta átadása: az új tagállamok közül Szlovénia elsőként vezette az uniót fél évig. Bár a kis ország jól teljesített, eredményeit mégis beárnyékolja a Lisszaboni Szerződés ír elutasítása. Az intézményi válság megoldása már a júliustól elnöklő franciákra marad.

Tanács

A hét folyamán a szlovén elnökség az EP különböző szakbizottságaival ismerteti ez elmúlt fél év legfontosabb eredményeit, melyek közül a legkiemelkedőbb – kétségkívül – a munkaidő-irányelvvel kapcsolatos áttörés.

A szlovén elnökség képviseletében Janez Jansa kedden (június 24.) vitatja meg az EP képviselőkkel a múlt heti csúcs eredményeit. A találkozó középpontjában a Lisszaboni Szerződés további sorsa állt, amivel kapcsolatban konkrétumokig nem jutottak az unió tagállamainak vezetői, így az kiemelt helyen fog szerepelni az unió következő, őszi csúcsán is.

A hét során már több francia miniszter ismerteti a következő félév francia szakpolitikai programját, az Európai Parlament vezető politikusai szerdán (június 25.) Párizsba utaznak, hogy Nicolas Sarkozyvel és a kormánnyal tárgyaljanak a francia elnökség részleteiről.

A tagországok mezőgazdasági miniszterei hétfőn kezdődő kétnapos tárgyalásukon elsősorban az emelkedő olaj- és élelmiszerárak mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról vitáznak.

Európai Parlament

A Parlament külügyi bizottsága hétfőn (június 23.) fogadja el éves jelentését a bővítéssel kapcsolatban és tárgyal Milo Djukanovics montenegrói miniszterelnökkel is. A nyugat-balkáni ország már tavaly ősszel aláírta a Stabilitási és Együttműködési Megállapodást az EU-val.

Szintén hétfőn tart sajtótájékoztatót a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről Ken Livingstone, London korábbi polgármestere. Londonban a politikus regnálása alatt került bevezetésre az ún. dugó-díj (congestion charge), amelyet a belváros kijelölt övezetébe behajtó járműveknek kell kifizetniük, ezáltal csökkentve a belső részek túlzsúfoltságát, nem kevésbé a szennyező anyagok kibocsátását.

Kedden (június 24.) Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnökét fogadja az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága. A megbeszélésen többek között a Gazdasági és Monetáris Unió első tíz évéről tárgyalnak a politikusok, de valószínűleg szóba kerül a Bank vélhetően közelgő kamatemelése, melyet egyes források júliusra várnak.

Szerdán a Parlament mezőgazdasági bizottsága szavaz az élelmezési célokból tartott állatok klónozásának tilalmáról, a határozatról várhatóan az EP júliusi plenárisa szavaz majd.

A környezetvédelmi bizottság a hét elején három szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos jelentésről is tárgyal.

Európai Bizottság

Hétfőn Siim Kallas igazgatási, ellenőrzési és csaláselleni ügyekért felelős biztos hivatalosan is útjára indítja a Bizottság lobbi-regiszterét. A szabályozást korábban számos civil szervezet kritizálta, túlságos „lazasága” miatt.

EU-orosz csúcs

Csütörtökön kezdődik az unió kétnapos csúcstalálkozója Oroszországgal. A találkozó végre áttörést hozhat a két térség kapcsolatrendsezrébe, miután a közelmúltban minden akadály elhárult a kapcsolatok formális rendezésének útjából, így megkezdődhetnek a tárgyalások egy új partnerségi megállapodás kidolgozásáról.