A zárt lépcsőházban kifüggesztett, postaládára írt adatok gyűjtése, rendszerezése, adathordozóra rögzítése adatkezelésnek minősül.

Sérti a lakók információs önrendelkezési jogát, ha tudtuk és előzetes beleegyezésük nélkül valaki összegyűjti és felhasználja a postaládáikon szereplő adatokat – így foglalt állást Dr. Szabó Máté ombudsman egy panasz nyomán. Ebben a bejelentő egy szervezet tevékenységét sérelmezte. A szervezet tagjai ugyanis bemennek a lépcsőházba és ott összegyűjtik az elérhető személyes adatokat.

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró általános biztos ezt azzal indokolta, hogy a lépcsőház közös használatban lévő magánterület, ezért adatkezelési szempontból az ott közzétett adatok nem nyilvánosak, hanem csak egy meghatározott kör számára megismerhetők. Ez a követelmény nem teljesülhet a kapualjban, kaputelefonon, mindenki számára elérhető helyen. Ott – egy korábbi ombudsmani állásfoglalás is tartalmazta – az érintettek a nevüket, más adataikat feltehetőleg saját szabad akaratukból helyezték el, számolhattak azzal, hogy az információkat akár akaratukon kívül is bárki megismerheti. Ám még ebben az esetben is megilleti őket az a jog, hogy az adatkezelőnél a személyes adataik törlését kérjék – emlékeztetett az adatvédelmi törvény rendelkezésére az ombudsman.

A biztos állásfoglalása az ügyben