Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai a hétfői teljes ülésen búcsúznak el Bihari Mihálytól, a testület távozó elnökétől valamint Kukorelli Istvántól, akinek ugyancsak július 3-án jár le alkotmánybírói megbízatása.

Bihari Mihályt és Kukorelli Istvánt 1999. június 22-én választotta meg az Országgyűlés. Július 3-tól töltötték be tisztségüket. Megbízatásuk július 3-án jár le, mivel a 11 tagú testület tagjainak mandátuma megválasztásuktól számítva kilenc évre szól.

Az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók. Bihari Mihály és Kukorelli István újraválasztására a Fidesz áprilisban tett javaslatot. Habár az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testület új tagját az elődje megbízási idejének lejártát megelőző három hónapon belül kell megválasztani, ez a most távozó két tag esetében nem történt meg.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a tavaszi ülésszakot értékelő sajtótájékoztatóján jelezte, hogy várhatóan augusztus közepén kezdi meg az egyeztetést a frakciókkal az ülésezési rendről és az alkotmánybírák jelöléséről.

Bihari Mihályt 2005. október 11-én választotta meg elnökévé a testület és november 13-ától töltötte be posztját. Mandátumának lejártát követően eddigi helyettese, Paczolay Péter váltja az elnöki poszton, akit június 10-én választott meg titkos szavazással a testület erre a tisztségre.

Az Alkotmánybíróság távozó tagjai a megbízatásuk lejártát megelőző az utolsó teljes ülésen – tehát hétfőn – Alkotmánybírósági Emlékgyűrűt kapnak. Megtarthatják azt a medaliont, amelyet az ítélethirdetéskor a nyakukban viselnek és amelyet az 1222-ben kiadott Aranybullát megerősítő, II. András arany függőpecsétjének mintájára készítenek. Nem vihetik azonban magukkal talárjukat. A veszprémi érsekség varrodájában készült díszköpenyeket szekrényben tárolják és az alkotmánybírák csak közvetlenül az ítélethirdetés előtt öltik fel magukra.