A kistelepüléseknek nem kell saját zsebből fizetniük a 2006-os fertőtlenítésért, miután a Csongrád Megyei Bíróság a beperelt kilenc önkormányzat és a vásárhelyi BS Alfa ügyében elutasította a cég keresetét – olvasható a Délmagyarország keddi számában.

A cég azért perelt be kilenc önkormányzatot, köztük a korábban már ez ügyben pereskedő Csanádpalotát, hogy érvényesítsék követeléseit. A társaság még 2006-ban, az árvíz után végezte el több település külterületi földjeinek fertőtlenítését, ennek ellentételezését az önkormányzatok által megpályázható vis maior forrásból várta; a folyósítás azonban elakadt, az összes kintlévőség pedig 180 milliósra rúgott. A pereskedés ezt követően kezdődött, az önkormányzatok, majd a bt. is keresetet nyújtott be a vélt tartozás kiegyenlítésének kötelezésére.

Siket István, Csanádpalota ügyvédje elmondta: a megyei ítélőtábla állásfoglalást fogalmazott meg az ügyben néhány hónappal ezelőtt, miszerint az önkormányzatok csak akkor kötelezhetőek – nyolc napon belül – fizetésre, ha a kormányzati vis maior forrásból pénzhez jutnak, ám korábban már bizonyítást nyert, hogy a Magyar Köztársaság ebből a keretből további támogatást nem kíván nyújtani. A “pórul járt” cégnek joga van fellebbezni az ítélőtáblához, de nem valószínű, hogy a jogi intézmény önmagának ellentmondó határozatot hozna, pervesztés esetén viszont jelentős többletkiadással, illeték- és költségteherrel sújtanák a céget.

A bíró a mostani ítélet indoklásában kitért arra: a cég a szerződéskötéskor tisztában volt azzal, munkája ellenértékét csak pályázati forrásból lehívható összegből tudják megtéríteni, így tudatában volt annak, hogy kockázatot vállalt.

A felperes fontolgatja a fellebbezést.