A Bizottság rendeletet fogadott el a támogatási intézkedések bizonyos körének automatikus jóváhagyásáról. A rendelet az elkövetkező hetekben lép hatályba és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a Bizottságnak történő előzetes bejelentés nélkül nyújtsák e támogatásokat

A rendelet a kkv-knak, valamint a kutatáshoz, innovációhoz, regionális fejlődéshez, képzéshez, foglalkoztatáshoz és kockázati tőkéhez nyújtott támogatásokat hagyja jóvá. A rendelet emellett jóváhagyja a környezetvédelmi támogatásokat, a vállalkozói szellemet ösztönző támogatási intézkedéseket (mint például a fiatal innovatív vállalkozásoknak vagy a támogatott régiókban újonnan alapított kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás), valamint az olyan problémákra megoldást nyújtó intézkedéseket, amelyekkel a női vállalkozók kerülnek szembe, például a finanszírozáshoz való hozzáférés nehézségei. Azon túl, hogy a tagállamokat arra ösztönzi, hogy állami forrásaikat a munkahelyteremtés és Európa versenyképessége szempontjából valóban hasznos támogatásokra összpontosítsák, a rendelet egyaránt csökkenti a közigazgatás, a kedvezményezettek és a Bizottság adminisztratív terheit. Ez az új általános csoportmentességi rendelet egyetlen szövegben egyesíti és összehangolja a korábban öt különálló rendeletben rögzített szabályokat és kiszélesíti a mentesítés alá eső állami támogatási kategóriák körét. A rendelet 20 nappal a Hivatalos Lapban való közzétételt követően lép hatályba, lehetővé téve a tagállamok számára a célzottabb támogatások azonnali nyújtását.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja a következőket nyilatkozta: „Ezen új szabályok egyértelmű keretet teremtenek és lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy a Bizottság bevonása nélkül nyújtsanak támogatást a munkahelyteremtéshez, a versenyképesség erőteljes növeléséhez és a környezet javításához. A Bizottság tehát az állami támogatási cselekvési tervvel és a kisvállalkozói intézkedéscsomaggal (Small Business Act, SBA) összhangban teljesíti azon kötelezettségeit, hogy megkönnyíti és meggyorsítja a tagállamok számára a megfelelő típusú állami támogatások nyújtását.

A 2005. évi állami támogatási cselekvési terv (lásd: IP/05/680 és MEMO/05/195) célja, hogy a támogatásokra vonatkozóan olyan egyszerű, felhasználóbarát és koherens szabályrendszert teremtsen, amely a verseny indokolatlan torzítása nélkül képes ösztönözni a gazdasági fejlődést (és ezáltal teljesíti az összeegyeztethetőség EK-Szerződés 87. cikkének (3) bekezdésében kiemelt feltételét). Az egyszerűsítés a legjobban az ún. „csoportmentességek” elfogadása révén érhető el; ezek mentesítik a tagállamokat a támogatásokra vonatkozó, Bizottság felé fennálló előzetes bejelentési kötelezettségük alól.

E rendelet jelentős és azonnali hatályú hozzájárulást jelent a Bizottság által 2008 júniusában elfogadott kisvállalkozói intézkedéscsomaghoz (lásd IP/08/1003). Lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) fejlődésük különböző szakaszaiban támogassák. A rendelet által lefedett 26 támogatási kategória mindegyike nyújtható kkv-knak. Amennyiben az adott támogatás nagyvállalkozások számára is nyújtható, a kkv-k erőteljesebb támogatását speciális kiegészítő összeg biztosítja.

Az általános csoportmentesítési rendelet – a szabályozás javítására vonatkozó bizottsági ütemtervvel összhangban – a lehető legnagyobb mértékben harmonizálja a különböző érintett támogatási területekre vonatkozó valamennyi horizontális aspektust. Az általános csoportmentesítési rendeletbe ezért beépítették a Bizottság által 2001 óta elfogadott létező állami támogatási eszközök hosszú sorának tartalmát: kkv-knak nyújtott támogatás, a kkv-knak kutatás-fejlesztéshez nyújtott támogatás, foglalkoztatási, képzési és regionális támogatás. Ezenfelül a rendeletet kiterjesztették öt olyan támogatási kategóriára, amelyek eddig nem tartoztak a csoportmentesítés hatálya alá: környezetvédelmi támogatás, innovációs támogatás, nagyvállalatoknak nyújtott kutatás-fejlesztési támogatás, kockázati tőke formájában nyújtott támogatás, valamint a női vállalkozók által újonnan létrehozott vállalkozásokhoz nyújtott támogatás. A támogatási intézkedések ez utóbbi típusára vonatkozó mentesítési feltételek összhangban vannak a nemrég elfogadott, a környezetvédelemhez nyújtott állami támogatásról szóló iránymutatással (lásd: IP/08/80 és MEMO/08/31), a kockázati tőkéről szóló iránymutatással (lásd: IP/06/1015), valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs kerettel (lásd: IP/06/1600 és MEMO/06/441).

A rendelet emellett a környezetvédelemhez nyújtott állami támogatásról szóló iránymutatásra épít, mentesítve a bejelentés alól számos különböző, a környezetvédelmet ösztönző támogatást. A rendelet által felkínált egyszerűsített kezelés további eszközt jelent a tagállamok számára az EU éghajlatváltozási cselekvési tervének végrehajtásához (lásd: IP/07/29 és IP/08/80).

Az általános csoportmentesítési rendeletben nem szereplő támogatási intézkedések nem szükségszerűen jogellenesek, egyszerűen csak továbbra is vonatkozik rájuk a hagyományos bejelentési kötelezettség. E bejelentéseket a meglévő iránymutatások és keretek alapján vizsgálja meg a Bizottság.

Az általános csoportmentesítési rendelet a következő támogatási kategóriákat hagyja jóvá:

  • kkv-nak nyújtott beruházási és foglalkoztatási támogatás;
  • női vállalkozók által létrehozott kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás;
  • kkv-knak a tanácsadói szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott támogatások;
  • kkv-k vásárokon való részvételéhez nyújtott támogatások;
  • támogatás kockázati tőke nyújtásához;
  • kutatás-fejlesztési támogatás
  • műszaki megvalósíthatósági tanulmányokhoz nyújtott támogatás
  • a kkv-k iparjogvédelmi jogokkal kapcsolatosan felmerülő költségeihez nyújtott támogatás
  • a mezőgazdasági és halászati ágazatban végzett kutatás-fejlesztés támogatása
  • fiatal innovatív vállalkozásoknak nyújtott támogatás
  • az innovációs tanácsadó szolgáltatásokhoz és az innovációs támogató szolgáltatásokhoz nyújtott támogatás
  • magasan képzett munkaerő kölcsönzéséhez nyújtott támogatás
  • képzési támogatás
  • a hátrányos helyzetű munkavállalók felvételéhez bértámogatás formájában nyújtott támogatás
  • a megváltozott munkaképességű munkavállalók felvételéhez bértámogatás formájában nyújtott támogatás
  • a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása pótlólagos költségeinek kompenzációjaként nyújtott támogatás
  • regionális beruházási és foglalkoztatási támogatás
  • a támogatott régiókban újonnan létrehozott kisvállalkozásokhoz nyújtott támogatás
  • a közösségi környezetvédelmi szabályokon túlmenő beruházások támogatása
  • a közösségi környezetvédelmi szabályoknál szigorúbb normáknak megfelelő szállítójárművek beszerzéséhez nyújtott támogatás
  • a kkv-k jövőbeni környezetvédelmi szabványokhoz való korai alkalmazkodásához nyújtott támogatás
  • energiatakarékossági intézkedésekbe történő beruházáshoz nyújtott támogatás
  • nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésbe történő beruházáshoz nyújtott támogatás
  • a megújuló energiaforrásokból történő energia-előállítás ösztönzésébe történő beruházáshoz nyújtott támogatás
  • Környezeti tanulmányokhoz nyújtott támogatás
  • adókedvezmény formájában nyújtott környezetvédelmi támogatás

Az általános csoportmentességi rendelet elérhető…

Lásd még…