Az ügyész vádbeszédében tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást, Kulcsár Attila védője pedig az enyhítő szakasz alkalmazását indítványozta a brókerbotrány büntetőperében a Fővárosi Bíróságon hétfőn.

Az ügyész Kulcsár Attila és 23 vádlott-társa közül 11 személynek letöltendő, hatnak felfüggesztett szabadságvesztést, négy személynek pénzbüntetést, háromnak pedig próbára bocsátást indítványozott.

Letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész többek között Kulcsár Attilának, Kerék Csabának, a Britton cégcsoport volt magyarországi vezetőjének, Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank volt vezérigazgatójának, Garamszegi Gábornak, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének, Bitvai Miklósnak, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatójának és Forró Tamás újságírónak.

Az ügyész által indítványozott, összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzásból 230 millió “jut” Kulcsár Attilára, 177 millió Kerék Csabára, 244 millió El Abed Hassan szír pénzváltóra, 50 millió Kelemen Lászlóra, 58 millió Garamszegi Gáborra, 30 millió Forró Tamásra, 40 millió Vasadi Juliannára, 6 millió Ország Ágnesre, 320 millió Váradi Jánosra, 30 millió Nagy Károlyra, 626 millió Schönthal Henrikre, 169 millió Dunai Györgyre, 199 millió Bende Péterre, továbbá az ügyész indítványozta a bűncselekmény céljából alapított Britton cégcsoport üzletrészeinek elkobzását is a vádlottaktól.

Az ügyész indítványozta továbbá, hogy Kulcsár Attilát tiltsák el a befektetési tevékenységtől, Rejtő E. Tibort, Schönthal Henriket és Forró Tamást pedig a gazdasági társaságban történő tisztségviseléstől.

Az ügyészség a súlyosító körülmények között sorolta, hogy Kulcsár Attila vádbeli cselekményeit korábban kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, továbbá több vádlott képzettségét, szakértelmét és vezető beosztását használta fel a bűncselekmények elkövetéséhez, illetve rendszeres haszonszerzés céljából követte el azokat.

Kulcsár Attila ügyvédje védőbeszédében azt kérte, hogy a bíróság védence esetében a vádbeli minősített sikkasztás 5-10 évig terjedő büntetési tétele helyett a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszának megfelelően csupán a 2-8 évig terjedő büntetési tétel alkalmazását mérlegelje. Továbbá tekintsen el a vagyonelkobzástól, miután Kulcsár teljes vagyona zár alatt van a polgári jogi igények kielégítése céljából.

A védő szerint erről az ügyről – szülessen bármilyen ítélet – az emberek soha nem fogják azt mondani, hogy egyszerű, tiszta ügy, Kulcsár vonatkozásában azonban mégis az: sikkasztást követett el, ami kiderült, felderítették, a vádlott feltárta.

Ebben az ügyben nincs más, nincs több, nincs politika. Csak bűnös, ártatlan és megtévedt emberek. (…) Kulcsár Attila nem volt a politikusok bankárja” – hangsúlyozta az ügyvéd.

Hozzátette: nem a bűnösség kérdéses, hanem az, hogy mit érdemel a vádlott. Bár a védő megjegyezte, hogy az ügyészi álláspontnál jóval szűkebb körben valósult meg a sikkasztás, sokkal kevesebb bizonyítható annál, mint amit a vád Kulcsár terhére ró.

A Kulcsár Attila javára felmerülő enyhítő körülményeket sorolva a védő kiemelte a K and H Equities felróható magatartását, amely álláspontja szerint nagymértékben elősegítette, mi több előidézte a bűncselekmény-sorozatot.

A pénzt odatették Kulcsár lába elé, hogy belebotoljon” – jegyezte meg az ügyvéd, aki további enyhítő körülménynek tekinti azt is, hogy védence beismerő, feltáró jellegű vallomást tett, s nagymértékben ennek köszönhetően a 3 milliárdos kár “rövid idő alatt, bőven” megtérül az eljárás során zár alá vett vagyonokból.

Az ügyészség 8 milliárdot meghaladó kárról beszélt a korábbi tárgyaláson, a K and H Equities sértetti képviselője is ekkora polgári jogi igényt tartott fenn a hétfői tárgyaláson. Továbbá a különböző eljárások adatai szerint jogerős ítéletek és peren kívüli egyezségek során eddig 11 milliárdot fizettek ki a brókerbotrányban, 32 milliárdnyi követelés jelenleg is függőben van, az összes veszteség megközelítheti a 46 milliárdot.

Kulcsár ügyvédje perbeszédében szólt arról is, hogy védence elképzelése szerint az ügyfelek vagy a brókercég pénzét a tőzsdén kívül fekteti be, ügyfeleknek nyújtott hallgatólagos visszafizetési garanciával, majd a kivett pénz és a hozam egy részét visszateszi, a másik része pedig az övé marad.

Kulcsár Attilának esélye volt arra, hogy mindezt végigcsinálja és „ha szerencséje van, nem ülünk itt” – jegyezte meg perbeszédében az ügyvéd.

A fél évtizede, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség, 1998 és 2003 között elkövetett többmilliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt.

A büntetőper 2005-ben kezdődött el, a héten folytatódnak a védőbeszédek, kedden többek között Rejtő E. Tibor és Bitvai Miklós ügyvédje szólal fel a Fővárosi Bíróságon.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésére augusztus 22-én, az utolsó szó jogán előadott vádlotti felszólalásokat követően kerülhet sor.