A büntető törvénykönyv módosítását indítványozza a Fidesz, hogy rongálás elkövetésének minősüljön a graffitizés. Erről Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy Gábor Tamás kifejtette: 20 ezer forintot meghaladó tétel esetén vétségnek minősülne a falfirkálás, amit közérdekű munkával, illetve pénzbüntetéssel szankcionálnának.

Kétszázezer forintot meghaladó kártétel, illetve kulturális intézmények vagy a világörökség részét képező épületek összefirkálása esetén azonban már két évig terjedő szabadságvesztéssel is lehetne büntetni az elkövetőket – tette hozzá.

Mint mondta, a módosítás alapján 20 ezer forint alatti kár okozásakor is számíthatnak közérdekű munkára a graffitisek: az elkészült munkájukat kell majd eltávolítaniuk. Hangsúlyozta azonban, hogy először egy értelmező rendelkezéssel meg kell határozni, hogy pontosan mit jelent a graffiti.

A politikus szerint csak fővárosi szinten százmilliós értékű lehet a falfirkák okozta kár, hiszen Budapestnek szinte már alig van falfirkamentes felülete az egyre szervezettebben fellépő graffitisek miatt.

A polgármester elmondta: egy hárompilléres akciótervre lenne szükség, amelynek első részeként azt kell megelőzni, hogy a fiatalok körében a graffiti mint divatjelenség terjedjen. Másodsorban rehabilitálni kell a már elcsúfított területeket, a harmadik pillérként pedig a Btk. módosítására van szükség – fűzte hozzá.

Nagy Gábor Tamás közölte, hogy nemrég I. kerületben, a Mikó utca és a Moszkva tér közti összes házról az önkormányzat ötmillió forintért saját költségén eltávolíttatta a falfirkákat.