Négy új, az élelmiszer-adalékanyagok felhasználására vonatkozó irányelvről döntött kedden az Európai Parlament. A négy irányelv célja, hogy könnyítsen a komplikált szabályozási rendszeren, korszerűsítse a jogszabályokat, és összehangolja azokat a legfrissebb tudományos eredményekkel.

Az élelmiszer-adalékanyagok, az élelmiszeripari enzimek és az élelmiszer-aromaanyagok egységes engedélyezési eljárásáról szavazott kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP). Az új, hatékonyabb eljárások elősegítik az élelmiszeripari termékek szabad mozgását az EU-ban, és egyes színezékeknek a csomagoláson történő pontosabb feltüntetésével jobb egészségügyi és fogyasztóvédelmi kereteket biztosítanak.

Jelenleg az élelmiszer-adalékanyagok felhasználására tucatnyi uniós jogszabály vonatkozik. A négy új irányelv célja, hogy könnyítsen a jelenlegi, meglehetősen komplikált szabályozási rendszeren, korszerűsítse a jogszabályokat, és összehangolja azokat a legfrissebb tudományos eredményekkel.

Az egyik irányelv az adalékanyagok, enzimek és aromák közös, EU-szintű engedélyeztetési folyamatát határozza meg, a másik három irányelv pedig részleteiben foglalkozik ezen három anyagcsoporttal: felsorolja az engedélyezett anyagok listáját, megszabja a felhasználás feltételeit, és lefekteti az anyagok csomagoláson történő feltűntetésének szabályait. A jóváhagyott anyagok listáját az Európai Bizottság fogja kezelni, a kockázatelemzést pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség végzi el.