Tiltakozik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet azon bírósági döntés ellen, mely szerint tojást dobálni szabad; egyben veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek rendszerszerűen nem élnek a jogi eszközökkel.

A TASZ közleményében megdöbbenését fejezi ki a felmentő ítéletek miatt, és felhívja a figyelmet arra, hogy a gyülekezési jogukat békésen gyakorlók fenyegetése és folyamatos tojással való megdobálása nem csak a garázdaság szabálysértési, hanem bűncselekményi alakzatát is kimeríti. A TASZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a tegnapi döntés logikáját követve mostantól az, aki például nem ért egyet egy-egy bírósági ítélettel, akár záptojásokkal is kifejezheti ellenérzését a bíróság tagjaival szemben.

A jogvédő szervezet közleményében úgy fogalmaz: rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek most már rendszerszerűen nem élnek azokkal a rendelkezésükre álló eszközökkel, melyek alkalmasak lennének a gyűlölet-bűncselekmények és az alkotmányos jogaikat gyakorlók ellen fordulók esetében. A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi helyzetre nem a politikai szabadságjogok jogszabályi korlátozása, hanem az jelentene megoldást, ha a jogalkalmazó szervek élnének törvény adta lehetőségeikkel. A szervezet azt javasolja, a rendőrség ne rongálás vétsége miatt indítson eljárást, ha az aljas indokból elkövetett, előre megfontolt szándékos emberölés kísérletére gyújtogatással kerül sor, a bíróságok pedig ne hozzanak önmaguknak is ellentmondó, abszurd felmentő ítéleteket a másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában erőszakkal korlátozókkal szemben.

A TASZ gyülekezési joggal való visszaélés és a Liszt Ferenc téren történtek, valamint az internetes felhívások okán közösség elleni izgatás miatt büntetőeljárást kezdeményez.

A július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, miután a Meleg Méltóság Menetének résztvevőit, újságírókat, és a biztosításban részt vevő rendőröket tojásokkal, kövekkel, üvegekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg. Összesen 57 embert állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Kedden négy embert – közülük hármat jogerősen – pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja, mivel döntése értelmében “a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája”.