A Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának vezetője szerint nincs olyan bírósági ítélet, amely szerint a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Kónya István erről a keddi Magyar Hírlapnak beszélt.

Szó sincs arról, hogy a bírósági ítéletek szerint a tojásdobálás megengedett, és belefér a véleménynyilvánítás szabadságába – mondta Kónya István a Magyar Hírlapnak.

A büntető kollégium vezetője hozzátette: 2007 tavaszán viszont rendőrségi és ügyészségi álláspontként jelent meg, hogy a tojásdobálás a testi épséget nem veszélyezteti, ezért belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Az állásfoglalások széles körben ismertté váltak, a budapesti melegfelvonuláson tojást dobálók ezért hihették, hogy nem követnek el szabálysértést – húzta alá.

Kónya István Draskovics Tibor igazságügyi miniszter azon kijelentésére reagált, amelyben a tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárki “eljátssza azt a komédiát”, hogy másokat tojások százaival dobálni elfogadható magatartás – tette hozzá a napilap.