2,3 milliárd forint kártérítést követel a magyar államtól az úgynevezett SoKo Pannonia- és SoKo Bunda-akcióban érintett vállalkozások egy csoportja – tudta meg szerdai Népszabadság.

A 17 cég szerint a Legfőbb Ügyészség és a magyar államigazgatás felelős szervezetei kárt okoztak a vállalkozásoknak, mert jogsértéseikkel és mulasztásaikkal segítették a ma már több német bíróság által is törvénytelennek minősített munkaügyi razziákat. A 2004-2005-ös razziák miatt félszáz magyar cég összesen 500 millió eurós veszteséget szenvedett el, egyes vállalkozások tönkrementek – írja a napilap.

A németországi feketemunka elleni kampány idején félszáz magyar cég ellen indult vizsgálat, melyek együttesen több mint háromezer kiküldetésben foglalkoztatott dolgozónak adtak munkát német munkahelyeken. Az akció során zárolták a hatóságok a magyar cégek számláit, Németországban és Magyarországon is házkutatásokat tartottak az irodáikban. A hatósági fellépés hatására a német cégek sorra szerződést bontottak a magyarokkal – tette hozzá a Népszabadság.

A kártérítést követelő cégek szerint a magyar állam nem védte meg őket és a Legfőbb Ügyészség is hibázott az ügyben, amikor kiadta adataikat a német hatóságoknak – olvasható a napilapban.