Két olyan népszavazási kezdeményezést is hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor adott be.

Az egyik kezdeményezés szövege: “Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor 12. életévét betöltötte?”

A másik kezdeményezés így szól: “Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?”

Az OVB szerdai ülésén összesen 22 népszavazási, illetve népi kezdeményezésről döntött, húsz esetben különböző okok miatt – az egyértelműség hiánya, formai hibák vagy költségvetési érintettség – nem hitelesítette a feltenni szándékozott kérdéseket.

Szigeti Péter, az OVB elnöke újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a mostani döntést várhatóan meg fogják támadni, és erről az Alkotmánybíróság (AB) dönt.

Mint elmondta, amennyiben az AB jóváhagyja a döntést, megkezdődhet a négy hónapig tartó aláírásgyűjtés, amelynek során ha kétszázezer aláírás összegyűlik, kötelező kiírni a népszavazást az Országgyűlésnek, és ez a népszavazás ügydöntő lesz.

Ha kétszázezernél kevesebb aláírás gyűlik össze, akkor a Parlament mérlegelheti, hogy népszavazásra bocsátja-e a kérdést.

A népszavazási kezdeményezések között szerepelt Vona Gábor több beadványa is, az elfogadottakon kívül egyebek közt az, hogy a szociális segélyezés feltétele – a nem egészségkárosodott emberek esetében – legyen-e a havi százhúsz órás közmunkavégzés.

Ezt a beadványt az OVB arra hivatkozva utasította el, hogy a közmunkavégzést az állam támogatja, tehát az a költségvetés kiadási oldalát érintené, ami kizárja a népszavazás kiírását.