A Legfelsőbb Bíróság (LB) foglalkozik azzal az ombudsmani beadvánnyal, amely jogegységi eljárást javasol a tojásdobálások egységes megítélésére – mondta Kónya István, a büntetőkollégium vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A jogegységi eljárás lefolytatásának szigorú előfeltételei vannak, így többek között az, hogy legyenek ugyanazon jogkérdésben egymásnak ellentmondó bírósági döntések. A tojásdobálások tekintetében erről egyelőre nincs tudomása Kónya Istvánnak, csupán rendőrségi, illetve ügyészségi megszüntető határozatokról. De az LB büntetőkollégiumának ülésén is napirendre kerülhet az a kérdés, hogy mikor követhet el szabálysértést, vagy bűncselekményt az, aki mást tojással dobál meg.

Kónya István hangsúlyozta: a bírói gyakorlatban más személy tojással történő megdobálása a körülményektől függően büntetendő cselekmény lehet, amely tettleges becsületsértést valósíthat meg, és akkor már nem része a véleményszabadságnak. Arról a szakemberek között is vita folyik, hogy ez a cselekmény minősíthető-e erőszakos magatartásnak, ami a tettleges becsületsértésen kívül más bűncselekménynek is minősíthető.

A július 5-ei melegfelvonuláson történt esetben a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája elfogadta a szabálysértési eljárás alá vont embernek azt a védekezését, hogy ismerte több hasonló ügyben azokat az interneten és tévés hírműsorokban is közzétett rendőrségi, ügyészségi döntéseket, melyek szerint a tojásdobálás a testi épségre veszélytelen, nem kihívóan közösségellenes, belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Az elkövető előadása szerint, ha tudta volna, hogy cselekménye büntetendő, tartózkodott volna attól, és utólag megbánta tettét. Ezért döntött úgy a bíróság, hogy az elkövető alappal hivatkozott tévedésre, és esetében megszüntethető a szabálysértési eljárás.

Ugyanakkor a büntetőkollégium vezetője hangsúlyozta azt is, hogy miután kellő sajtónyilvánosságot kapott ez az eset, már senki sem hivatkozhat e fajta tévedésre tojásdobálás kapcsán.

Arra a felvetésre, hogy az eset kapcsán szükség lehet-e a büntető, vagy szabálysértési jogszabályok megváltoztatására, Kónya István annyit mondott: erről a jogalkotónak kell döntenie, de a büntetőjog a legvégső, legdrasztikusabb eszköz az állam kezében, és ezért célszerű előbb a többi szóba jöhető megoldást megvizsgálni.