Az Európai Bizottság ezen a héten hozza nyilvánosságra az EU két legújabb tagállamára, Romániára és Bulgáriára vonatkozó jelentését, mely az igazságszolgáltatás átalakítása és a korrupció elleni küzdelem területén elért eredményeket értékeli.

Európai Bizottság

Az értékelés várhatóan elmarasztalja mindkét országot, különösen Bulgáriát. Az EUobserverhez került tervezet szerint Szófia átmenetileg jelentős mértékű uniós forrástól eshet el „a közigazgatás és az igazságszolgáltatás területén helyi, regionális és országos szinten fennálló súlyos hiányosságok miatt”.

A bizottsági előterjesztés szerint „a nagymértékű korrupció és a szervezett bűnözés tovább súlyosbítja a problémát”.

Tanács

A tagállamok külügyminiszterei kedden (2008. július 22.) találkoznak, ahol többek között Ukrajna, a Közel-Kelet, Csád és Szomália helyzetéről tárgyalnak majd.

A külügyminiszterek a június 27-i zimbabwei elnökválasztás második fordulójában erőszakos kampányt folytatókkal szemben szankciókat vezethetnek be, többek között uniós vízum-tilalmat.

A találkozón Javier Solana, az Európai Unió vezető diplomatája a július 19-én Szajjed Dzsalili iráni nukleáris főtárgyalóval folytatott megbeszéléseinek eredményeiről is tájékoztatja a szakminisztereket.

Csütörtökön és pénteken (2008. július 24-25.) a tagállamok igazságügyi- és belügyminiszterei találkoznak Brüsszelben, ahol a jelenlegi soros elnökséget betöltő Franciaország által korábban kezdeményezett bevándorlással és menekültüggyel foglalkozó Európai Egyezményről tárgyalnak majd.

Az Egyezmény olyan közös európai irányelveket kíván felállítani, melyek segítségével a 27 EU-tagállam hatékonyan tudná kezelni azokat a kihívásokat, melyeket az évente az unió területére lépő több százezer nem uniós állampolgár jelent. A jelenlegi becslések szerint ugyanis mintegy 8 millió bevándorló él az EU-ban, aki nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel.

A miniszterek ezen kívül foglalkoznak az unióban menekült státusszal rendelkező állampolgárok helyzetével is, illetve azokkal, akik az EU 27 tagállamában valamilyen védelemben részesülnek. Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a nem uniós állampolgárok beilleszkedését, növelnék az állampolgárság megszerzésének hosszú távú lehetőségét.

Európai Parlament

Brüsszelben, az Európai Parlamentben ezen a héten nincsenek hivatalos ülések.

Hans-Gert Pöttering, a Parlament elnöke hétfőn (2008. július 21.) Varsóban részt vesz a vasárnap autóbalesetben elhunyt Bronislaw Geremek Európai Parlamenti képviselő temetésén. Geremek a nyolcvanas évek végi lengyelországi békés rendszerváltás egyik kulcsszereplője volt.

Szintén hétfőn, a Parlament Nemzetközi kereskedelmi bizottsága delegációt küld Genfbe, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) miniszteri szintű találkozójára. Ez lehet az utolsó kísérlet a mezőgazdasági támogatások és árak csökkentését és a szabad kereskedelem fellendítését célzó nemzetközi kereskedelmi megállapodás megkötésére.

A tárgyalásokat a liberális kereskedelmet szorgalmazó és a saját termelőit védő tagállamok kormánya közötti vita fokozza, melyet leginkább Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa és a francia elnök, Nicolas Sarkozy közötti összeütközés szemléltet.

A kambodzsai parlamenti választásokat európai parlamenti képviselők felügyelik július 27-én.