Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso első alkalommal nyilvánosan is kijelentette, hogy szeretne másodszor is az EU végrehajtó szervének vezetője lenni.

Ha ma kellene döntenem a második megbízatásról, a válaszom igen lenne. Feltéve természetesen, hogy élvezem mind a tagállamok, mind pedig az Európai Parlament támogatását”- jegyezte meg Barroso szombaton az NRC Handelsblad című holland napilapnak adott nyilatkozatában.

Végleges jelöléséről azonban még „túl korai” beszélni, ugyanis a Bizottság elnökének kinevezése csak a 2009. júniusi Európai Parlamenti választások után lesz esedékes. A jelölés várhatóan tükrözni fogja a választások végeredményét, jelezve, hogy a jobbközép Európai Néppárt – amelynek Barroso is tagja – a választások után is megtarthatja domináns pozícióját.

Barroso nem sokkal azután jelentette be, hogy szeretne további öt évig az unió „kormányának” élén maradni, miután Nicolas Sarkozy, a Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország államfője és az olasz miniszterelnök, Silvio Berluconi is kijelentette, szívesen látná újabb öt évre Barrosót az Európai Bizottság elnökeként.

A Lisszaboni Szerződés, melyet az ír népszavazás elutasított, rendelkezik arról, hogy a Bizottság elnökét az Európai Parlamenti választások eredményének megfelelően kell választani. Az EP-képviselők a Lisszaboni Szerződéstől függetlenül örömmel fogadnának egy ilyen szabályozást, ez ugyanis növelhetné az Európai Parlamenti választásokon való részvételt, ami az elmúlt években meglehetősen csökkent.