Amennyiben az Egyesült Államok nem törli el a vízumkötelezettséget az összes uniós tagállammal szemben, akkor – a Bizottság elképzelései szerint – jövő januártól az amerikai diplomatáknak is vízumot kell kiváltaniuk, ha az EU területére kívánnak utazni.

Úgynevezett megtorló intézkedések bevezetését javasolja az Európai Bizottság, ha vízummentességi programját az Egyesült Államok nem terjeszti ki az összes uniós tagállamra. Az EU végrehajtó testületének szerdai közleménye szerint ugyanis a Bizottság és egyes tagállamok erőfeszítései ellenére sem történt előrelépés az ügyben, hogy minden uniós állampolgár vízum nélkül utazhasson Amerikába.

„Az Amerikai Egyesült Államok a 2008. júniusi EU–USA csúcstalálkozón kötelezettséget vállalt arra, hogy az idén további uniós tagállamokra terjeszti ki a vízummentességi programját. Ezért amennyiben továbbra sem történik előrelépés, a Bizottság megtorló intézkedésekre tesz majd javaslatot” – áll a testület közleményében.

Ez a gyakorlatban lényegében azt jelentené, hogy a diplomáciai és a szolgálati/hivatalos útlevéllel rendelkező amerikai állampolgároknak jövő január elsejétől vízumot kell kiváltaniuk, ha az Európai Unió területére kívánnak utazni.

Jelenleg tizenkét uniós tagállamra nem terjed ki az USA vízummentességi programja; közéjük tartozik Magyarország is.