Egy ügyvédi irodát kértek fel a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás Kft. tulajdonosai, a IX., a XIII. kerület és a fővárosi önkormányzat annak vizsgálatára, hogy “állítólag a parkolóőrök zsebre dolgoznak” – rögzíti a cégnek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye.

Mint arról a sajtó már többször is beszámolt, a múlt hónapban rendőrségi vizsgálat indult annak kapcsán, hogy több parkolóőr is azt állította, a cég vezetői is kaptak az autósok által zsebbe fizetett összegekből. A Zoom internetes portál június 21-i tudósításában arról írt, hogy a birtokukba került hangfelvétel szerint “Rusznák Imre ügyvezető igazgató is tudott a százmilliós vesztegetésekről”.

A parkolási társulás közleménye szerint a vizsgálat célja, hogy a tulajdonosok egyértelmű jogi tájékoztatást kapjanak arról, terheli-e a cég bármely dolgozóját, vezetőjét, tisztségviselőjét valamilyen mulasztás vagy bármilyen felróható magatartás ez ügyben. Az ügyvédi irodától javaslatokat várnak arra is, hogy milyen intézkedéseket tegyenek a cég tulajdonosai az ügyből levonható, jogilag értékelhető tanulságok alapján.

Mint a kommünikében olvasható, a kft. tulajdonosainak taggyűlésén elfogadták Rusznák Imre igazgató beszámolóját a parkolóőrök munkájának ellenőrzéséről, amely független a rendőrségi vizsgálatól. A tulajdonosok döntésének megfelelően az igazgatónak novemberben be kell számolnia az általa ez ügyben javasolt intézkedési terv eredményeiről.

Rusznák Imre az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozik ez ügyben.

A fővárosi önkormányzat fideszes és KDNP-s politikusai többször is önkormányzati vizsgálatot szorgalmaztak a parkolási anomáliák ügyében. Demszky Gábor főpolgármester viszont azt közölte, nem lenne célszerű, ha a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan egy, az ügyben igen korlátozott hatáskörrel rendelkező önkormányzat is vizsgálódna.