Az ezer lakosnál kisebb településeken egyre kevésbé ragaszkodnak az önálló polgármesteri hivatalhoz, ezt a folyamatot a költségvetési törvény szigorúbb előírásai is ösztönzik.

“Tendenciaként jelentkezett a körjegyzőségek alakítása, a körjegyzőséghez való csatlakozás” – foglalta össze tapasztalatait a térség közigazgatási hivatalának a közelmúltban Nyíregyházán tartott sajtóbeszélgetésén a törvényességi ellenőrzési osztály vezetője.

Kerekesné Farkas Mária tájékoztatása szerint tavaly öt új körjegyzőség alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezzel a 229 településsel rendelkező megyében már 88 település 38 körjegyzőségén fogadták az állampolgárokat a polgármesteri hivatalokban.

Újabb tapasztalat, hogy az egy-egy települést irányító képviselő-testület sűrűbben ülésezik, mint a korábbi években. Bár a törvény csak hat alkalmat ír elő, a különféle pályázatoknak még a kisebb településeken is havi egy alkalommal foglalkoznak rendeletek, határozatok alkotásával, elfogadásával. (Egy év alatt ötödével nőtt az ülések száma a megyében.)

“Az ülésekről tavaly csaknem 11 ezer jegyzőkönyvet terjesztettek fel a hivatalok törvényességi ellenőrzésre hivatalunkhoz. Az idén viszont, csak az év első felében 7.200 jegyzőkönyvet kellett véleményeznünk” – sorolta feladataikat az osztályvezető.

Pozitív tényként veszi figyelembe Kerekesné Farkas Mária, hogy a múlt évben megtett írásbeli és szóbeli törvényességi észrevételeket szinte teljes egészében elfogadták a testületek, mindössze két döntéssel szemben kellett bírósági keresetet benyújtaniuk.