Az uniós belügyminiszterek támogatták azt a javaslatot, mely szerint a jövőben összegyűjtenék, tárolnák és elemeznék a légiutasok személyes adatait, lehetővé téve ezzel a kockázatosnak vagy veszélyesnek ítélt személyek kiszűrését.

„Megállapodásra jutottunk az európai utasnyilvántartási adatállomány (PNR) alapelvéről” – idézte az EUobserver a Huszonhetek csütörtöki találkozója után nyilatkozó Michele Alliot-Marie francia belügyminisztert. A tárcavezető ezzel arra az utasok adatait összegyűjtő és elemző rendszerre célzott, melynek létrehozására – új terrorellenes stratégiája részeként – még tavaly novemberben a Bizottság tett javaslatot.

A miniszteri megállapodás értelmében egy sor olyan munkacsoportot állítanak majd fel, melyek különböző szempontok alapján veszik górcső alá a javaslatot, így a többi között megvizsgálják, hogy pontosan milyen adatokat is lehet beszerezni és tárolni, és hogy ezeket az adatokat csak az Európába beutazó külföldiektől vagy valamennyi utastól be kell-e gyűjteni.

A nemzeti szakértőknek – az Európai Parlamenttel és a közlekedési ágazat képviselőivel együttműködésben – azt is meg kell vizsgálniuk, hogy mennyi ideig tárolhatják az adatokat, és hogyan lehet a legjobban védeni azokat.

Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos azt szeretné, ha az európai rendszer, melyhez hasonló működik már az Egyesült Államokban, 2009 végére felállna és megkezdené működését.

Hollandia és Nagy-Britannia már megkezdte a saját kísérleti projektje tesztelését.