Vádemelési javaslattal lezárta a tanárukat megverő józsefvárosi diákok ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság, és az iratokat megküldte a budapesti I.-XII. kerületi ügyészségnek – közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A BRFK tájékoztatása szerint a három fiatalkorú fiú azzal gyanúsítható, hogy február 28-án a fővárosban, az Erdélyi utcai általános és középiskola tanítási óráján a tanárt az óra megtartásában fenyegetéssel, valamint erőszakkal (szóban és tettlegesen egyaránt) megakadályozták. A fiúkkal szemben ezért csoportosan elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt javasol vádemelést a rendőrség.

Emellett egyikük azzal gyanúsítható, hogy osztálytársának a fejére nylonzacskót húzott, majd bántalmazta. Vele szemben ezért még garázdaság miatt is vádemelést javasol a rendőrség.

Az ügy iratait a rendőrség megküldte a budapesti I.-XII. kerületi ügyészségnek.

A Blikk március közepén egy mobiltelefonnal felvett videó alapján számolt be arról, hogy a VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. A lap beszámolója szerint az érintett pedagógust annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, s idegszanatóriumban kezelték. Az iskola igazgatónője vizsgálatot indított, a diákot a fegyelmi tárgyalás után eltanácsolták az iskolából, és az iskola arra kérte a szülőket, hogy amíg nem találnak új iskolát a gyereknek, addig legyen magántanuló.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a józsefvárosi eset nyilvánosságra kerülését követően a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordult. Hiller István oktatási miniszter létrehozott egy szakértői bizottságot az iskolai erőszak megelőzésére, és annak vizsgálatára, hogy kell-e módosítani a közoktatási törvényt.

A rendőrség július elején zárta le a tanárát megverő újpesti diák ügyét is, az iratokat szintén vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek. A szintén fiatalkorú fiút szintén közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítják.