Jogerősen 975 ezer forint elmaradt ügyeleti díjat állapított meg a munkaügyi bíróság Mánya Kristóf, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház volt orvosa javára; erről maga a felperes tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Ismeretei szerint ő az első olyan kórházi orvos Magyarországon, akinek az esetében a díjhátralék összegéről is jogerős ítélet született, nem csupán a jogalapról.

Az összeget és kamatait az intézményt működtető, a HospInvest Zrt. tulajdonában álló Gyöngyösi Kórház Kft.-nek kell megfizetnie. Arról korábban részítéletben döntött a bíróság, hogy a cég jogutódként felelős a díjhátralékért – tette hozzá Mánya Kristóf.

Mint elmondta, a bíróság a 2004. május 1-je, vagyis Magyarország uniós csatlakozásának időpontja és 2005. augusztus 1-je, az ő gyöngyösi munkaviszonyának megszűnése közötti időszakra állapította meg a díjelmaradást.

Ugyanakkor a bíróság nem rendelkezett arról, hogy az elmaradt díj beszámítandó a nyugdíjalapba, ezért felülvizsgálati kérelmet adnak be a jogerős döntés ellen – mondta Mánya Kristóf, aki jelenleg az egri kórház alkalmazottja, illetve a Magyar Orvosi Kamara titkára.

A gyermekgyógyász főorvos emlékeztetett arra, hogy egy uniós döntés szerint a teljes ügyeletben töltött idő munkaidőnek számít, nem csupán annak egy részéért jár díjazás.