A tisztességes eljáráshoz való joggal kapcsolatos alkotmányos visszásságot okoz a parkolási társaság ellenőre, ha több fizetési felszólítást is elhelyez az ugyanott huzamosabb ideig, díjfizetés nélkül parkoló gépkocsin. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a társaság önkényesen értelmezi a fővárosi parkolási rendeletet, ezért felkérte Budapest Főváros Közgyűlését, hogy pontosítsa az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat.

Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa emlékeztetett, hogy ezt a problémát, és a benne megvalósuló visszásságot az ombudsman már 2006-ban felvetette a parkolási társaságok, mint közszolgáltatók eljárásának átfogó vizsgálatában. Egy hozzá benyújtott panasz alapján ezért megkereste a parkolási társaság vezetőjét, akitől azt az állásfoglalást kapta, hogy az üzemeltetőnek lehetősége van az ismételt várakozási díjkülönbözet és parkolási pótdíj kivetésére. Amennyiben az üzemeltető társaság nem így járna el, azzal az autók tulajdonosait a jogkövető magatartás helyett szabálytalanságra, a díjfizetés kerülésére ösztönözné – szólt a magyarázat.

Az ombudsman ezzel szemben a jelentésében megállapította, hogy a parkolási társaság továbbra is önkényesen értelmezi a közgyűlési rendeletet. Az ugyanis nem ad felhatalmazást arra, hogy a jogszabályi rendelkezéseken túlterjeszkedve a parkolási társaság maga próbálja – a megítélése szerinti – jogkövető magatartásra ösztönözni az autósokat. Ennek alapján ugyanis az első pótdíjazástól kezdve akár folyamatosan parkolási- és pótdíjfizetési felszólítást helyezhetnének el a gépjármű szélvédőjén.

Az országgyűlési biztos ezért felkérte a fővárosi közgyűlést, hogy a rendeletét módosítva pontosítsa a parkolási- és pótdíjak kivetésének módját.