Magyarország továbbra is úgy számol, hogy az év végén vagy a jövő év elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz – mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken.

“Nem változott a menetrend, továbbra is azzal számolunk, hogy az év végén vagy a jövő év elején csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz” – mondta Szelestey Lajos, arra reagálva, hogy lapértesülések szerint Csehország már november 15-ig beléphet a programba.

Jan Krc amerikai sajtóattasé hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden országgal külön tárgyal. Az országok a tárgyalások különböző fázisainál tartanak, de mindegyiknek közös célja a vízummentesség elnyerése – tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországnak mindenképpen meg kell várnia az október 1-jét, ezután derül ki, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya tíz százalék alatt marad-e, ez ugyanis az egyik kritériuma a vízummentességnek. Csehország ezt az arányt már tavaly elérte.

Jan Krc hozzátette: Magyarországra akkreditált diplomataként nem tudja kommentálni a cseh lapértesüléseket.

A Hospodárské Noviny című cseh napilap pénteki számában azt írta, hogy Washington legkésőbb november 15-ig megszünteti a vízumkényszert az Egyesült Államokba utazó cseh állampolgárok számára.

Magyarország is azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

A korábbi tervek szerint július végéig már a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt is aláírta volna Magyarország és az Egyesült Államok, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor születik meg ez a megállapodás.

A vízumkérelmeket október 1-je után tekinti át az amerikai adminisztráció.

A vízummentességet élvező 27 országgal szemben a kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.