A felsőház egy héttel ezelőtti jóváhagyását követően az alsóház tagjai is egyhangúlag a Lisszaboni Szerződés mellett tették le a voksukat.

A képviselők felállva tapsoltak azután, hogy Gianfranco Fini házelnök kihirdette a szavazás eredményét. Csupán az EU-ellenes Északi Liga képviselői maradtak ülve, de ők is igennel szavaztak.

Giorgio Napolitano államfő elnöki nyilatkozatban üdvözölte a törvényhozás döntését, és örvendetesnek tartotta, hogy a kormányon lévő és az ellenzéki erők tanúbizonyságát adták annak, hogy az ország jövőjével kapcsolatos sarkalatos kérdések megítélésében közösséget tudnak vállalni egymással.

Franco Frattini olasz külügyminiszter, korábbi bel- és igazságügyi biztos szerint a ratifikáció jól mutatja az alig két hónapja hivatalba lépett új kormány elkötelezettségét az európai integráció mellett.

A római parlamenti jóváhagyással már 24 tagországban fejeződött be a parlamenti ratifikáció. Svédországban és Csehországban a honatyák várhatóan ősszel szavaznak a szerződésről, Írországban azonban júniusban népszavazáson elutasították a szerződés ratifikálását.

A szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállam jóváhagyása szükséges, ezért egyelőre kérdéses, hogyan oldják meg a tagállamok vezetői az ír „nem” miatt kialakult helyzetet.