Ivád polgármestere nem ért egyet a minisztérium koncepciójával a segélyezés közmunkához kötéséről. A négyszáz lakosú település első embere széleskörű társadalmi egyeztetés után saját tervezetet dolgoz ki.

“Csaknem száz polgármester jelzett már vissza az általunk készített szociális törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban, amelyet az összes helyhatóságnak elküldtünk, és eljuttattunk egy-egy példányt az országgyűlési képviselőknek is” – mondta Ivád polgármestere. Ivády Gábor szerint nemzeti érdek, hogy a rendszer a segély felvétele helyett a munkára ösztönözzön, de változtatásokat csak széles körű társadalmi vita után lehet bevezetni.

A négyszáz fős település vezetője szerint a szociális minisztérium által készített hasonló tervezet számos elfogadhatatlan elemet tartalmaz. Példaként kiemelte, hogy a jövőben, a tárca tervei szerint, az önkormányzatoknak éves munkatervet kellene készíteniük a közcélú foglalkoztatás szervezéséről. “Életszerűtlen az ötlet, hiszen az év elején még azt sem lehet tudni pontosan, hány embert érint a program vagy milyen munkálatok lesznek esedékesek, hiszen ezt nagymértékben befolyásolja többek között az időjárás is” – jelentette ki a polgármester.

Ivády szerint az sem elfogadható, hogy a közmunkákat országos szinten háromezer fős testület szervezné, amelynek felállítása igencsak sokba kerül.

“Valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb ezt az összeget is az önkormányzatoknak kell majd előteremteniük. Ez elfogadhatatlan, hiszen már most is a kelleténél több terhet rónak rájuk” – mondta Ivády Gábor.

A polgármester hozzátette: a vélemények begyűjtése után az általa szorgalmazott módosításokról szóló törvényjavaslatot augusztus végén, egy konferencián kívánják végső formába önteni. Ami biztos: a tárca anyagához hasonlóan ez a csomag is az ősszel kerülhet a parlament elé. Hogy ki nyújtja be, az már Ivády szerint csak technikai kérdés.