A médiában is napvilágot látott hír szerint: „az OMV visszavonta a 2007. szeptember 25-én közzétett szándéknyilatkozatát, amely szerint az OMV szándékában állt 32,000,-Ft részvényenkénti áron vételi ajánlatot tenni a MOL részvényeseinek. A visszalépés oka, hogy az Európai Bizottság jelezte, hogy nem fogadja el az OMV által felajánlott kötelezettségvállalásokat.”

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) üdvözli a döntést, hiszen az Európai Bizottság legfőbb aggályai is a piaci koncentrációval és versennyel voltak kapcsolatosak.

Az OFE korábban az érintetteknek eljuttatott levélben és a médián keresztül is kifejezte kétségeit, a következő kérdésekre keresve a választ:

  • Garantálja-e valaki, hogy a verseny csökkenésével, amikor egyetlen nagyvállalat uralná ezt a régiót, nem kell-e majd a magyar fogyasztóknak az eddiginél is magasabb árat fizetniük az üzemanyagért?
  • A piaci koncentráció létrejötte önmagában nem lenne-e akadálya a további versenytársak magyarországi, közép-európai piacra lépésének, nem akadályozná-e az olcsóbb benzinárakat?
  • Milyen garanciákat tud felmutatni Magyarországon a zavartalan és hatékony üzemanyag-ellátás biztosítására egy osztrák vállalat, melynek egyik legnagyobb tulajdonosa az osztrák állam? Nem tekintené-e az osztrák ellátást elsődlegesnek, háttérbe szorítva ezzel a magyart?
  • Mivel a benzinkutakon számos más terméket is beszerezhetünk, nem korlátozná-e egy ilyen intézkedés e területet is, nem nőnének-e a benzinkutaknál megvásárolható egyéb termékek árai?

Az OFE megítésése szerint a most napvilágot látott döntés a piaci verseny fennmaradását és a fogyasztók érdekeit szolgálja.