Az Európai Bizottság megerősítette, hogy az OMV visszavonta a MOL felvásárlására tett ajánlattételi szándékát, így lezáródhat a tavaly szeptemberben kezdődött, sokak által vitatott ügy.

Az OMV tavaly szeptember 25-én jelentette be hivatalosan, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén felvásárlási ajánlatot tenne a MOL részvényeseinek.

Mivel a felvásárlás a régióban (Ausztria, Magyarország, Szlovákia) aktívan működő két erős, integrált olaj- és gázipari vállalat összefonódását jelentette volna, ezért a Bizottság márciusban részletes vizsgálatot indított az esetleges versenytorzító hatások megállapítására. Emellett a testület szerint a két vállalat kőolaj-finomítóinak (a régió három egyedüli finomítójának) egyesítése a finomított olajtermékek piacán is jelentős versenytorzító hatásokkal járt volna.

A Bizottság vizsgálata arra is kiterjedt, hogy az esetleges felvásárlás hogyan befolyásolná a lakossági és iparági olajárakat, mely a világpiaci árak növekedése miatt is különösen fontos. A Bizottság szerdai közleményében kifejezte, hogy a piac vizsgálata során az ügylet hatásait illetően komoly aggályok merültek fel.