A gazdálkodókat augusztus 11-19. között, az egyéni vállalkozókat és a magánszemélyeket augusztus 21. és október 31. között értesíti a folyószámla kivonatokról és késedelmi pótlékokról az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Az idén jelentősen változik a folyószámla kivonat és a késedelmi pótlékról szóló értesítők kiküldésének rendje: az adóhatóságnak egységesen október 31-éig kell tájékoztatnia az érintett adózókat arról, ha folyószámlájukon 2007. december 31-én 1000 forintot meghaladó tartozás vagy túlfizetés volt, illetve, ha az APEH a tavalyi évre késedelmi pótlékot számított fel. Balázs Eszter Ágnes, az APEH adóügyi főosztályának vezetője pénteken elmondta: a magánszemélyek korábban augusztus 31-éig, 100 forintos differencia esetén kaptak folyószámla kivonatot. Az idei évtől új szabály az is, hogy a bevallásukat elektronikus úton teljesítő adózóknak nem kell papíralapú értesítést küldeni, ők az elektronikus tárhelyükre kapnak üzenetet.

Azon adózók tehát, akiknél az egyenleg értéke nem haladja meg legalább egy adónemben az 1000 forintot, és a tavalyi évre késedelmi pótlékot sem kell fizetniük, nem kapnak majd értesítést. Akiknek a folyószámlája 2007. december 31-én valamennyi adónemben rendezett volt, de tartozásukat késedelmesen fizették meg, ennek felszámításáról folyószámla kivonat és pótlékértesítő útján értesülnek. Az 1000 forint feletti egyenleggel rendelkező, de késedelmi pótlék fizetésére nem kötelezett adózóknak pedig csak folyószámla kivonatot küldenek.

A papíralapú kivonatokat és a pótlékértesítőket a gazdálkodók részére augusztus 11-19. között, az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek részére augusztus 21. és október 31. között folyamatosan postázza az adóhivatal. Az elektronikus bevallók közül azok, akikre nem róttak ki késedelmi pótlékot, szeptember 1-5. között, akiknek pedig fizetési kötelezettségük van, szeptember 15-30. között kapnak elektronikus tárhelyükre értesítést.

Egyre több az APEH folyószámla

A főosztályvezető elmondta: két év alatt jelentősen nőtt az APEH által nyilvántartott folyószámlák száma, a 2006. évi közel 7,126 millióról 2008-ra közel 8,199 millióra. Ezen belül a gazdálkodóké mintegy 841 ezerről közel 917 ezerre, az egyéni vállalkozóké és magánszemélyeké pedig mintegy 6,285 millióról több mint 7,282 millióra emelkedett, amiben egyebek mellett szerepet játszott, hogy az illetékügyek is az adóhatósághoz kerültek.

Az értesítők 60 százalékát küldik papíron

Összesen 2,05 millió adózó – a gazdálkodók mintegy fele, a magánszemélyek közül pedig minden ötödik – kap majd az idén kivonatot, illetve pótlékértesítőt (beleértve az elektronikus bevallókat is). A 2,05 millió értesítésből 1,235 millió lesz papír alapú, 815 ezer darabot e-mail-ben továbbítanak. A gazdálkodóknak az idén már csak 11,8 százaléka kap papír alapú kivonatot, az egyéni vállalkozók és magánszemélyek körében azonban még 74,5 százalék. Ha mindenki papíron kapna értesítést, a legnagyobb terjedelmű kivonat 320 oldalas lenne – mondta Balázs Eszter Ágnes.

Sok egyéni vállalkozónak kell bírságot fizetnie
A késedelmi pótlékok által érintettek száma a tavalyi 692 ezerről 1,124 millióra nőtt (az idei szám tartalmazza a nettó és a magánnyugdíjpénztári késedelmi pótlékokkal érintetteket is). A megbírságoltak száma főleg az egyéni vállalkozók és magánszemélyek körében nőtt – a tavalyi 467 ezerről 880 ezerre -, a vállalkozói körben érintettek száma 225 ezerről 244 ezerre emelkedett. Az idén kivonatot, illetve értesítést kapó gazdálkodók 52,3 százalékának és a magánszemélyek, valamint egyéni vállalkozók 55,5 százalékának kell pótlékot fizetnie. A nettó késedelmi pótlék 2007-re a gazdálkodói körben 43 milliárd forint, a magánkörben 21 milliárd forint. A magánnyugdíjpénztári befizetések kapcsán a gazdálkodók késedelmi pótdíja 508 millió, a magánszemélyeké 97 millió forint.

Elszámolható üzemanyagárak – szeptember

Az APEH közzétette az adózók által elszámolható szeptemberi üzemanyagárakat. A 95-ös ólmozatlan motorbenzin literenként 305 forinttal, a gázolaj 326 forinttal, a keverék 327 forinttal, az autógáz pedig 193 forinttal számolható el szeptember 1-je és szeptember 30-a között. Ha az szja törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, az üzemanyagról nem szükséges számlát beszereznie.