A Sziget Fesztivál egy hete alatt nyolc hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrzik az élelmiszereket, az ivóvizet, a jövedéki termékeket, az elektromos berendezéseket és a nyugtaadást – közölte hétfőn Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A Kánikula Kommandó elnevezésű összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzés keretében a hétfőn kezdődött Sziget Fesztiválon is folyamatosan dolgoznak az ellenőrök – mondta el Daróczi Dávid kormányszóvivő a Hajógyári-szigeten tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Az ellenőrzések célja nem elsősorban a bírság kiszabása, hanem a különböző szabályok következetes betartatása.

A fesztivál egy hete alatt 60-80 ellenőr – nyolc hatóság, köztük az APEH, a VPOP, az ÁNTSZ munkatársai – eltérő napszakokban járja a szórakozóhelyeket, a büféket, portékásokat. Elsősorban az élelmiszereket, az ivóvizet, a jövedéki termékeket, az elektromos berendezéseket, továbbá a nyugtaadási kötelezettséget ellenőrzik, de kiterjed a vizsgálat az építmények biztonságára is. Munkájukat több esetben mobil laborok segítik.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője közölte: a rendőrség kábítószer-kereső kutyákkal a Szigetre történő belépéskor rutinszerű ellenőrzéseket tart, továbbá civil ruhás nyomozók is dolgoznak a fesztivál területén. Gerendai Károly összességében örül a különböző ellenőrzéseknek, de kiemelten annak, hogy a hatóságoktól előzetesen tájékoztatást kaphattak a betartandó szabályokról, előírásokról, várható ellenőrzésekről.

A Sziget Fesztivált megelőző nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekről szólva Daróczi Dávid elmondta, hogy például a Hungaroringen a 127 vendéglátóhely ellenőrzése során mindössze négy esetben találtak szabálytalanságot az ellenőrök, de ellenpélda is akadt, a soproni VOLT fesztiválon 102, míg Kapolcson 95 főt feketén foglalkoztattak. Be nem jelentett munkavállaló a Szigeten is akadt: a múlt héten tartott ellenőrzésen 24-en dolgoztak illegálisan a sátrak, faházak, színpadok építésénél.

A hétfőn kezdődött 16. Sziget Fesztivál rövidebb, mint a korábbiak: idén a “mínusz egyedik” és a “nulladik nappal” együtt lesz egyhetes. A fesztiválon több mint négyszáz koncert és naponta mintegy kétszáz program várja majd a látogatókat, akik között csaknem 40 ezer külföldi fesztiválozót is várnak a szervezők.