A szociális és munkaügyi tárca az Út a munkába program keretében képzeli el a szociális törvény módosítását – tolmácsolta a minisztérium álláspontját kedden sajtótájékoztatón Laminé Antal Éva, Füzesabony polgármestere.

A polgármester emlékeztetett arra: az önkormányzat korábban felterjesztést küldött a minisztériumnak, amelyben a szociális törvény módosítását kezdeményezték. Azt szeretnék elérni, hogy a szociális segélyek kifizetésének feltételévé válhasson a közmunka.

Korózs Lajos, a minisztérium államtitkára válaszában azt írta, hogy az önkormányzat törekvései illeszkednek az Út a munkába program céljaihoz. A tárca azonban nem tartja jó megoldásnak, hogy a törvény az iskoláztatáshoz kösse a segélyek kifizetését – ismertette a politikus levelét a polgármester.

A polgármester a felterjesztés júniusi bejelentésekor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi rendszer rossz, mert nem ösztönöz munkavégzésre, súlyos társadalmi feszültségeket gerjeszt, és a tartós munkanélküliek egy része véglegesen kiszorul a munkaerőpiacról. Ebben a helyzetben azt javasolják, hogy a törvény módosításával, havonta mintegy tizenöt nap közmunka végzéséhez, illetve a gyermekek iskoláztatásához köthessék az önkormányzatok a rendszeres szociális segély kifizetését. Vagyis nyolcórányi munkavégzést hozzávetőleg háromezer forint ellenében számolhatnának be a települések – mondta akkor.

A válaszlevelet kommentálva Laminé Antal Éva most azt mondta, hogy – a tárca álláspontjával ellentétben – igenis szükség volna az iskoláztatásra, mint feltételre, mert az állam milliárdokat költ a felnőttoktatásra, hogy a munkaerőpiacon hasznosítható tudáshoz segítse az állástalanokat. Ez időszerűbb és olcsóbb a hagyományos közoktatás keretei között – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Ékes Ilona, a nők és férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó parlamenti albizottság fideszes alelnöke úgy vélekedett, hogy a kormányzat csak szlogenek szintjén törekszik a társadalmi probléma megoldására. Kifogásolta, hogy a kormány nem kezdeményezett társadalmi vitát az ENSZ-nek egy, a magyarországi roma nők helyzetével foglalkozó jelentéséről.

Mint a képviselő elmondta: a nők hátrányos megkülönböztetésének megakadályozása érdekében született egyezmény keretében valamennyi aláíró államról készül hatévente országjelentés. A tavalyi, Magyarországgal foglalkozó anyagban a jelentés megfogalmazói aggodalmuknak adnak hangot a roma nők magas munkanélküliségi arányával kapcsolatban. A roma nők munkához juttatása éppen ezt a problémát enyhítené – szögezte le Ékes Ilona. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós tagállamok közül arányaiban Magyarországon nő fel a legtöbb gyermek olyan családban, amelyben mindkét szülő munkanélküli. Ez kihat a gyermekek szocializációjára és mentális állapotára. Ezért is fontos volna a szociális törvények oly módon történő átalakítása, hogy ne legyen életstratégia egy család számára a segély – mondta Ékes Ilona. A 8400 lakosú Füzesabony évente csaknem 100 millió forintot fizet ki segélyekre az önkormányzat, miközben csak 22 millió forintot költhet közhasznú és közcélú munkások foglalkoztatására.