A Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd feljelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki – derül ki Ihász Sándor fővárosi főügyésznek a Hír TV munkatársai által nyilvánosságra hozott állítólagos drogüggyel kapcsolatban az MTI-nek kedden elküldött válaszleveléből.

A főügyész levele szerint az ügyben a Hír TV oldaláról két feljelentést érkezett, míg Helmeczy László egy – feljelentésnek minősülő – bejelentést tett.

Ihász Sándor tájékoztatása szerint az első feljelentést – kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt ismeretlen tettes ellen – Korda Judit, a Hír TV vezérigazgatója április 23-án tette az Országos Rendőr-főkapitányságon, amely a feljelentést áttette a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK). A feljelentést a BRFK április 25-én “bűncselekmény megalapozott gyanújának hiányában” elutasította, és hamis vád gyanúja miatt aznap áttette az ügyet a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az iratokat továbbította a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészségnek, ahol május 22-én a hamis vád ügyében – bűncselekmény hiányában – a feljelentés elutasították. A határozatot a HíR TV képviselője május 28-án átvette, és mivel nem élt panasszal ellene, jogerőssé vált.

Az ügyben a másik, keltezés nélküli, feljelentést Krakkó Ákos, a Hír Tv riportere képviseletében Dávid László ügyvéd tette a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI). Ezt a feljelentést az NNI május 6-án továbbította a BRFK-nak, amely kábítószerrel visszaélés bűntette miatt május 22-én nyomozást rendelt el. A Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség ezután az ügyet a Debreceni Városi Ügyészséghez tette át, azzal az indokkal, hogy a kábítószerrel visszaélés esetleges bűntettének előkészületét Debrecenben követték el. A nyomozás határidejét ekkor a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szeptember 22-ig meghosszabbította.

Augusztus 4-én azonban a Debreceni Városi Ügyészség hatáskörének hiányát állapította meg. Simon Endre, Hajdú-Bihar megyei főügyész akkor úgy nyilatkozott, hogy a városi ügyészség vizsgálata szerint nem kábítószerrel visszaélés előkészületéről, hanem hamis vád bűntettéről van szó, és mivel az eset Budapesten történt – ott tették a készítményt a tévések kocsijába – továbbítják a dokumentumokat az ügyben illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészséghez, ahova az iratok augusztus 11-én érkeztek meg.

Az ügy harmadik szála, hogy Helmeczy László augusztus 5-én, a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészségen – Ihász Sándor megfogalmazása szerint – “tartalmilag feljelentésnek minősülő bejelentést” tett hamis vád miatt. Az ügyvéd augusztus 7-én a Budapesti Nyomozó Ügyészségen azt kérte: foglalják le tőle a mobiltelefonját, ami meg is történt. Időközben a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészségtől a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez továbbították a feljelentést, amely alapján augusztus 11-én hamis vád bűntette miatt nyomozást rendeltek el.

A fővárosi főügyész közölte: a nyomozást azért a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja, mert hamis vád ügyében eljárni kizárólagos hatásköre van.

Ihász Sándor keddi levelében leszögezte: a konkrét nyomozási cselekményekről részletesebb tájékoztatás nem adható.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás “bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Múlt hét elején Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen a közte és az állítólagos drogdíler közötti beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy nem ő, illetve megbízója kereste fel a drogdílert, hanem az őket. Csütörtökön pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen az ügyvéd ártatlansága alátámasztására bizonyítékként adatkártyával együtt leadta mobiltelefonját.

Az állítólagos drogdíler múlt kedden Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit egyaránt megvádolta. Baráth Miklós azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen “kellemetlen” ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.