A Gazdasági Versenyhivatal a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárásában 2008. július 30-i keltezéssel meghozta végzését, amelyben az eljárást megszüntette.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. szeptember 19-én versenyfelügyeleti eljárást indított annak kivizsgálása érdekében, hogy a MÁV Zrt. megsértette-e a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény pontjait azzal a magatartásával, hogy 2006. évre és az azt követően kötött pályahasználati szerződésekben indokolatlan és diszkriminatív jellegű fizetési feltételeket, különösen fizetési biztosítékokat, bankgaranciát kötött ki.

A vizsgálat azért indult, mert a vasúti pálya igénybevételéhez, így a vasúti fuvarozási tevékenység folytatásához nélkülözhetetlen a pályahálózat-hozzáférési szerződés megkötése, és az abban meghatározott szerződéses feltételek hatással lehetnek a magyar vasúti árutovábbítási piacon kibontakozó verseny struktúrájára, illetve más tagállamból érkező versenytársak piacra lépésére.

A GVH felülvizsgálta az adott időszakra vonatkozó, a MÁV Zrt. által kötött hatályban lévő pályahasználati/hálózat-hozzáférési szerződéseket és megállapította, hogy a vizsgálat elrendelésére okot adó körülmények nem állnak fenn, mivel az eljárás alá vont MÁV Zrt. 2006. évben és azt követően nem élt feltétel nélküli bankgarancia, mint fizetési biztosíték érvényesítésével a vasútvállalatokkal szemben, azaz a törvénysértésre esetlegesen okot adó magatartást az érintett piaci szereplőkkel szemben nem tanúsította.