Interjú Dr. Lövétei István alkotmányjogásszal, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemei adjunktusával a közigazgatási hivatalok működésének jogi alapjairól, és egyéb aktuális alkotmányossági kérdésekről.

„A végső, megnyugtató megoldás természetesen az lenne, az lesz, ha az önkormányzati rendszer egészét újra rendezné az Országgyűlés, mivel számos egyéb alkotmányossági és működési zavarral terhes az önkormányzati rendszer, és ebben a közigazgatási hivatalok kérdése messze nem a legfontosabb.”

Antal Attila kérdéseire Dr. Lövétei István – a közigazgatási hivatalok működése jogszabályi feltételeivel kapcsolatban a közelmúltban kialakult helyzet kapcsán – részletesen beszél a közigazgatási hivatalok működéséről, a hivatali működés jogi alapjairól.

„Magam részéről egy hagyományosabb jogfelfogást tartok értékesebbnek, és az alkotmánybíróságinál, illetve egy kialakult divatos, formális jogfelfogástól eltérően nem abszolutizálnám ennyire a vélemény-nyilvánítás szabadságát, mint alapjogot, (és persze mást sem).”

Lövétei István kifejti véleményét a gyalázkodás tényállást beiktató Btk-módosítás alkotmányosságáról, az Alkotmánybíróság elnöke testületben betöltött szerepéről, a népszavazás intézményének hatályos szabályozásáról, az alkotmánykommentárok szerepéről, valamint egy új magyar Alkotmány szükségességéről, elfogadásának realitásától.

A teljes interjú itt olvasható