Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin levele nyomán, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményezett a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt – tájékoztatta az MTI-t az NNI szóvivője kedden.

Bartha László hozzátette: a feljelentés-kiegészítésre tizenöt nap áll rendelkezésre.

Az MTI-t előzőleg a Fővárosi Főügyészség tájékoztatta arról, hogy még pénteken “további intézkedés céljából” az NNI-hez továbbították Lévai Katalin beadványát, “mert az érdemi döntés meghozatalára és az esetleges további eljárásra nem az ügyészségnek hanem a nyomozó hatóságnak van hatásköre”.

Lévai Katalin múlt szerdán fordult levélben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez. A főügyészség a Legfőbb Ügyészségnek, az a Fővárosi Főügyészségnek, az pedig a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte tovább a levelet.

Az európai parlamenti képviselő a levelében a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot szorgalmazott.

Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az európai uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető.

Lévai Katalin nem tartja elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.

A hvg.hu két hete a Roma Sajtóközpont híre alapján tette közzé, hogy cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága kizárta tagjai sorából a Móricka főszerkesztőjét, Szűcs Alfrédot.