A magyar hatóságok a jövőben is fellépnek a kuruc.info honlap működtetése ellen – jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter szerint siker volt, hogy egy ideig nem üzemelhetett a kuruc.info honlap, és “ha most a sárkány újra feldugta a fejét, akkor természetesen, akinek ezzel dolga van, megteszi a szükséges lépéseket”.

A szélsőséges eszméket hirdető portál július eleji lekapcsolása után néhány napja újra elérhető. Az MTI úgy tudja, hogy a honlapot ismét egy amerikai szerverről, a New Jersey állambeli Cliftonból működtetik.

Draskovics Tibortól a kormányszóvivői tájékoztatón egy kérdésre válaszolva kijelentette: “minden olyan cselekmény, ami bűncselekményt valósít meg – történjék az a kuruc.infón, más honlapon vagy bármilyen más módon -, az a Magyar Köztársaság érdekeivel ellentétben áll, következésképpen a Magyar Köztársaság hatóságainak (…) nemcsak hogy szándékában áll, de kötelessége fellépni ezek ellen”.

A honlap működésének megakadályozásával “világossá tettük a közvélemény egésze számára, hogy az állam nem tűri tétlenül jogszabályainak megsértését, a polgárok személyiségi jogainak semmibe vételét, ami nagyon sokszor ezen a honlapon – meg még más hasonlókon is – megtörtént” – mondta a miniszter.

Draskovics Tibor július 21-én azt közölte, hogy a magyar hatóságok kérésére hallgattatták el az Egyesült Államokban a kuruc.info portált. Sajtóhírek szerint akkor azt mondta, a magyar szervek két héttel korábban kérték az amerikai hatóságokat, hogy intézkedjenek a két ország között fennálló jogsegélyegyezmény értelmében.

A lap betiltását egy éve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kezdeményezte már, akkor az amerikaiak arra hivatkozva utasították el a magyar kérést, hogy nem sérthetik meg a szólásszabadságot.

Szilvásy György titokminiszter augusztus elején a Magyar Narancs című hetilapnak úgy nyilatkozott, hogy a hazai kormányzati és az amerikai szervek, az amerikai nagykövetség, illetve az ottani magyar szervezetek, a közvélemény közös érdeme a kuruc.info honlap megszűnése. Szerinte az ügyben az győzte meg az amerikai hatóságokat, hogy a magyar fél második nekifutásra már terrorfenyegetésre utaló bizonyítékokat tudott bemutatni.

A kuruc.info leállításáért Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott köszönetet mondott az April H. Foley budapesti amerikai nagykövetnek.

A hírportált 2005 végén regisztrálták az arizonai Scottsdale-ben. A honlap forgalma idén július 5-én Dallasban szakadt meg először, miután lekapcsolták a főszerverét, aztán sajtóhírek szerint Németországból küldte hibaüzeneti jelét.

Néhány nappal később a honlap egy Arizona állami szerverről újra indult, de az amerikai hatóságok újra lekapcsoltatták azt. Az oldal többször buzdított tüntetésekre, etnikai, társadalmi csoportok elleni fellépésre és közzétette a 2006 őszi zavargásokban eljáró bírók személyes adatait, valamint több közszereplő, újságíró fotóját, lakcímét és telefonszámát.