A Szociális és Munkaügyi Minisztérium álláspontja szerint annak kell segélyt kapnia, aki nem képes munkavégzésre, mindenki más számára foglalkoztatási lehetőséget kell kialakítani – jelentette ki a tárca vezetője Egerben pénteken sajtótájékoztatón. A miniszter a nap végén észak-hevesi látogatását összegezve az MTI-nek elmondta: a konzultációk résztvevői elfogadták az Út a munkához programban tervezett átalakítás szellemiségét.

Szűcs Erika közölte: a minisztérium együtt kezeli a rendszeres szociális segélyezés és a foglalkoztatás problémáját.

Úgy fogalmazott: ha csak a rendszeres szociális segélyezés anomáliáit próbálják kezelni, vagyis egyénileg szabályozni, hogy ki juthat hozzá, és ki nem, “akkor a társadalmi igazságérzethez közelebb lehet kerülni, de a társadalmi probléma megoldásához nem”.

A munkaügyi miniszter elmondta: új fogalommal, a “közfoglalkoztatási jogviszonnyal” tervezik kiegészíteni a mai foglalkoztatási struktúrát. Ennek keretében ismét munkát találhatnak a hosszú ideje állás nélküli emberek – tette hozzá.

Közülük a 35 év alattiaknak a tárca tervei szerint el kell végezniük legalább a nyolc osztályt és megszerezniük egy szakmát, az idősebbekre az önkormányzatok feladataihoz kapcsolódó munka elvégzése vár.

A miniszter ezt a formát “előszobának” nevezte, ezen keresztül vezetik az érintetteket a munkaerőpiacra.

Ehhez a kormány a jelenleginél több forrást biztosít majd az önkormányzatoknak, valamint létszámot is az adminisztratív, szervezési feladatokhoz.

Bevonják ebbe a munkaügyi központokat és a családsegítőket is, és hozzá kell járulni az ingázási, lakhatási költségekhez is – tette hozzá Szűcs Erika.

A szociális és munkaügyi tárca vezetője Egerben, Mátraderecskén, Recsken és Bélapátfalván tett látogatása végén közölte: a polgármesterek, jegyzők és szociális szakemberek egyetértenek a tervezett átalakítással. Egyebek mellett azt vetették fel, hogy szükség van a munkaerő-piaci igényhez igazodó, ugyanakkor jobb minőségű szakképzésre.

Ezt jelzi, hogy a rendszeres szociális segélyezettek között jelenleg 40 ezer szakmunkás van – fűzte hozzá.

A beszélgetéseken szó volt arról – mondta -, hogy a legnehezebb azon emberek munkába állítása lesz, akik sok éve nem dolgoznak. Ehhez növelni kell a forrásokat, mert míg a munkába visszaállításra uniós átlagban a GDP 2 százalékát fordítják, addig Magyarországon a fél százalékát sem – mutatott rá a tárcavezető.