Bíróságon támadta meg a rádiós digitális multiplexpályázat eredményét a vesztes, a Magyar Rádió – a közmédium hétfői tájékoztatása szerint maga a kiírás és az általuk benyújtott anyag elbírálása is “több tekintetben is jogilag megalapozott aggályokat vet fel”.

Közlésük szerint a nap folyamán fordultak a Fővárosi Ítélőtáblához, arra kérve a bírói fórumot, hogy “semmisítse meg az alperes Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) azon döntését, mellyel az a VHF sávi digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzése iránt 2008. március 25. napján kiírt pályázat nyertesének az Antenna Hungária Zrt.-t nyilvánította”.

Konkrétumok közlése nélkül azt jelzik: a közrádió részletes jogi és műszaki indoklást terjesztett a bíróság elé. A keresetlevél és az ahhoz fűzött mellékletek együttes terjedelme megközelítőleg 500 oldal.

Az NHH július 25-én jelentette be, hogy a földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatot is az Antenna Hungária (AH) Zrt. nyerte, amellyel 45 napon belül kötnek szerződést, így várhatóan még az idén beindul a digitális műsorszórás, ezen belül a mobiltévézés.

A hatóság sajtótájékoztatóján elhangzott: a nyertes rádiós
szolgáltató, miként versenytársa is, a DAB+ (azaz a fejlettebb)
tömörítési eljárást választotta, ugyanakkor vetélytársánál kedvezőbb közszolgálati műsorszórási díjat ajánlott, illetve a hálózatok kiépítése és a lakossági elérés vonatkozásában is kedvezőbb ütemezést adott. A rádiós pályázaton az AH 90,007 pontot, a szintén induló Magyar Rádió pedig 85,158 pontot.

Márton György, az NHH szóvivője elmondta: a keresetnek jelenleg nincs halasztó hatálya a folyamatra. Hozzátette: azért sem, mert a jogorvoslatot a hatósági szerződés megkötésétől számítva lehet benyújtani 30 napon belül. Az NHH reményei szerint az AH-val legkésőbb szeptember első hetében kötik meg a szerződést, amiről a hatóság tájékoztatja az ellenérdekelt feleket, azaz a két pályázaton vesztes céget. A cégek pedig a szerződéskötés után fordulhatnak a Fővárosi Ítélőtáblához.

A másik, a földfelszíni digitális televíziós pályázaton szintén az AH nyert: a társaság a televíziós pályázaton 88,509 pontot, míg versenytársa, a szlovák hátterű Digital Broadcasting Kft. 83,781 pontot kapott.