Sérülhetnek a gyermekek alkotmányban garantált jogai, nem jut mindenki egyenlő eséllyel a gyermekjóléti alapellátásokhoz, és kevés a szakember – állapította meg jelentésében Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa. Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselője szerint ezek is a mélyülő szociális válság tünetei.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot Pest megyében annak feltárására, miként tesznek eleget a települési önkormányzatok a gyermekjóléti alapellátásokkal kapcsolatos kötelezettségeiknek. Szabó Máté megállapította, a kisebb településeken heti néhány órában jelen lévő családgondozók és az önálló családgondozóval működő gyermekjóléti szolgálatok nem tudják maradéktalanul ellátni a feladataikat, többnyire a krízishelyzeteket sem képesek kezelni. Kevés a szakember, nehezen érhetők el – ha elérhetők egyáltalán – a gyermekjóléti központok speciális szolgáltatásai. Az általános ombudsman az önkormányzatokat is bírálta, mondván, hogy szabadon döntenek a kötelezettségek teljesítésének módjáról, ezért lehetőségük van rá, hogy ezeknek csak formálisan tegyenek eleget.

Firtl Mátyás, a KDNP képviselője szerint a jelenlegi finanszírozás mellett a kistelepülési önkormányzatok a legjobb szándékuk ellenére sem tudják teljesíteni a feladataikat és biztosítani az esélyegyenlőséget. A politikus lapunknak elmondta: a kormány elsorvasztotta a szakemberképzést, ezért vagy nem megfelelő szakképesítésű emberek látják el a feladatokat, vagy ha mégis, akkor az alacsony fizetések miatt más pályára, illetve a versenyszférába távoznak. A kereszténydemokrata képviselő szerint az ombudsman által megfogalmazott problémák az egyre mélyülő szociális válság tünetei. A magas fluktuáció a fővárosban is érzékelhető. Erdőközi György, a XVI. kerületi önkormányzat szociális ügyosztályának vezetője elmondta: kiemelten kezelik a gyermekvédelmet, de sok munkatársuk hagyja el a pályát. “Többdiplomás kollégák dolgoznak ezen a területen, de őket előbb-utóbb elcsábítják a magán-, illetve versenyszférába lényegesen több fizetésért.”