Újabb népszavazásra lehet szükség a Lisszaboni Szerződésről – mondta hétfőn (2008. augusztus 25.) Dick Roche, Írország Európa-ügyi minisztere.

A szerződés ellenzői továbbra is elutasítják a népszavazás megismétlését, azonban a miniszter szerint Dublinnak a Lisszaboni Szerződés elutasításával előállt helyzet minden lehetséges megoldását figyelembe kell vennie. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy adott pillanatban és megfelelő körülmények fennállása esetén újra szükség lesz a lakosság megkérdezésére” – tette hozzá a politikus, aki ezt mindazonáltal személyes véleményének minősítette.

Nicolas Sarkozy, a Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfője júliusi írországi látogatása előtt heves vitát keltett a szigetországban azzal a kijelentésével, hogy az íreknek még egyszer szavazniuk kell a Reformszerződésről.

Az ír sajtó szerint a következő népszavazást jövő szeptemberre vagy októberre írhatnák ki, azonban a voksolás megismétlését egyelőre nem csupán a Lisszaboni Szerződést ellenzők tábora, hanem a teljes ír lakosság nagy többsége is heves ellenzéssel fogadja.