Az Európai Unió rendelete szerint szombattól az európai mobil szolgáltatónak ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat. A három hazai szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy 10 százalékkal csökkenti a roamingköltségeket. Az Unió területén barangolva így a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba kerülhet, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtökön.

2007-ben az Európai Parlament és a Tanács három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa maximális díjai alakulásának menetrendjét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal csökkentette az unión belül a roamingolás költségeit.

A rendelet életbelépésével az Unió területén jelentősen csökkentek az árak, kiszámíthatóvá és áttekinthetővé váltak a külföldi mobiltelefon használat költségei., Megszűnt az a korábbi állapotot, amelyben csak nehezen lehetett megtudni, hogy kinek, hol, mikor mennyibe kerül egy-egy hívás indítása vagy fogadása.

A korábban meghatározott menetrend szerint a szolgáltatók 2008. augusztus 30-tól a barangolás kis- és nagykereskedelmi árait tovább csökkentik. Mostantól a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként, a nagykereskedelmi ár pedig legfeljebb 28 eurócent lehet. Vagyis az EU országokban tartózkodva mobiltelefonunkon a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 Ft, helyett legfeljebb 60,90 Ft-ot, míg az Unió területére irányuló hívásért 144 Ft helyett 127,40 Ft-ot kell fizetni percenként. A most életbe lépő tarifákat az Európai Unió hivatalos lapjában, 2008. július 30-án közzétett referencia átváltási árfolyam (1 euró=230,76 forint) alapján kellett meghatározni. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak

Amint azt Pataki Dániel az NHH és az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (ERG) elnöke július végi, Viviane Reding EU Biztossal közös brüsszeli sajtóértekezletén elmondta: az ERG szerint a roaming-rendelet hatályát a 2010-es lejárat után legalább újabb három évre meg kell hosszabbítani. Pataki Brüsszelben közölte, hogy az ERG szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a beszédhívások mellett az SMS-szolgáltatásra is, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai mobilpiacon ezen a területeken nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG legfrissebb adatai szerint 2008 első negyedévében a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan bruttó 87 Ft-ba (nettó 30 eurócentbe), került egy SMS küldése. Az Uniós átlag ugyanekkor 28,5 eurócent volt, az ERG álláspontja szerint az SMS küldés szabályozott kiskereskedelmi ára legfeljebb nettó 11-15 eurócent között lehetne.

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adat-roaming tarifája az ERG adatai szerint 2008 első negyedévében az Unióban átlagosan 3,6 euró/MB volt, míg a magyar szolgáltatók átlagosan nettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1713 forintot számláztak 1MB adatért. Az ERG álláspontja szerint ennek, a még feltörekvő szolgáltatásnak az árát egyelőre nem kell szabályozni, ugyanakkor a hatóságok elvárják a szolgáltatóktól, hogy az árakat csökkentsék és tegyék átláthatóvá a számlázást.

A szolgáltatók továbbra sem számolhatnak fel külön díjat a díjszabások közötti váltásért, az eurotarifába történő átsorolásért, valamint kötelesek az ügyfeleket bármely uniós tagállamba való belépéskor ingyenes SMS-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról. Emellett a felhasználók számára ingyenes telefonszámon tájékoztatást kell nyújtaniuk az adott tagállam valamennyi mobilhálózatában érvényes díjakról. A díjcsökkenés az Európai Unió valamennyi országának, valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik, de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit. Az aktuális Uniós és Unión kívüli roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhat. Az ERG adatait pedig a http://www.erg.eu.int/…index_en.htm oldalon érheti el.