A képviselő az Európai Parlamentben jelenleg tárgyalt telekommunikációs jogszabálytervezethez olyan módosító indítványt szerkeszt, amely elejét veheti a további kettős számlázásnak. A hasonló esetek azonban a jelenlegi, általános szabályozás betartásával is elkerülhetőek, ha a szolgáltatók a számláikhoz egységesen átlátható és világos részletezést csatolnak.

Herczog Edit szerint, ha a szolgáltató úgy dönt, a postai befizetés költségét külön tételként szerepelteti a számlában, ezt akkor teheti meg, ha megfelelően átláthatóvá teszi a működését és egyértelművé teszi: ezt a tételt korábban az számla végösszegének kiszámításakor nem vette figyelembe.

A szolgáltató nem tehet különbséget az ügyfelek között abból szempontból, hogy azok milyen fizetési módot választanak. Ha a bankszámlás fizetés felé kívánja terelni az ügyfeleket, akkor tisztességesebb, ha a csekkről áttérő fogyasztókat jutalmazza valamilyen kedvezmény formájában, mintha csekkes ügyfeleket bünteti. Ugyancsak fontos, hogy a fogyasztóknak valós lehetőségük legyen arra, hogy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán, költségmentesen fizessék be tartozásukat.