Az őszi ülésszakon nem változik az Országgyűlés ülésezési rendje, továbbra is hétfőn és kedden tartják a plenáris üléseket – jelentette be a parlament elnöke, miután egyeztetett az öt parlamenti párt képviselőjével.

Szili Katalin elmondta: a kormány őszre nagyjából 50 törvényjavaslatot jelzett előre, az adótörvényeket szeptember 15-ig, a jövő évi költségvetést szeptember 30-ig kell benyújtania a kabinetnek. A Ház előtt jelenleg 18 olyan törvényjavaslat van, amelyeket üléskezdéskor el tud kezdeni tárgyalni a parlament.

A tervek szerint december 22-ig minden héten lesz plenáris ülés.

Az alkotmányos mulasztások ügyében megegyeztek abban, hogy Szili Katalin felkéri az alkotmányügyi bizottság elnökét, készítsen összegzést, melyek azok a törvénymódosítások, amelyekben lehet ötpárti megegyezés, és melyek azok, amelyekről el kell kezdeni egyeztetni. A házszabály további módosításáról is tárgyalnak majd.

Szili Katalin azt kérte a frakcióktól, hogy a közpénzügyi csomaggal kapcsolatban alakítsák ki az álláspontjukat, és folytassák az egyeztetéseket.

A megbeszélésen szóba kerültek a személyi kérdések is. Az Országgyűlés elnöke beszámolt arról, hogy szeptember végén, a hónap utolsó ülésén szavazhatnak az új adatvédelmi biztos személyéről, de az őszi ülésszak feladatai közé tartozik a Legfelsőbb Bíróság elnökének, két alkotmánybírónak, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két alelnökének a megválasztása is.

A házelnök beszélt arról is, hogy José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök várhatóan szeptember 15-én délután öt órakor felszólal a magyar parlamentben.