Csaknem két órával hosszabb a kollektív szerződésekben rögzített átlagos heti munkaidő az új tagállamokban, mint a már 2004 előtt is EU-tag régiekben – állapítja meg az EU munkaerőpiaci megfigyelő szervezete (Eurofound).

A dublini székhelyű Európai Alapítvány a Munka- és Életkörülmények Javításáért (Eurofound) rendszeresen megjelenteti a munkaadók és a munkavállalók viszonyát különféle aspektusokból górcső alá vető elemzéseit (EIRO). Ennek legfrissebb, szeptember 3-án publikált kiadása a munkaidővel kapcsolatos 2007-es fejleményeket vizsgálja. Az anyag egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a munkaidő továbbra is lényegesen hosszabb a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott új tagállamok átlagában, mint a korábbi Tizenötök körében.

Ami a kollektív szerződésekben rögzített átlagos heti munkaidőt illeti, tavaly a tizenkét új tagállam átlagában 39,6 óra volt, szemben a régi tagországok 37,9 órás átlagával. Egyik adat sem jelent változást 2006-hoz képest. Az új tagországok körében általában továbbra is a 40 órás munkahét a megszokott, csupán Csehországban, Szlovákiában és Cipruson rövidebb ennél a tipikus munkahét. A régi tagállamokben ezzel szemben sehol nem éri el a 40 órát a kollektív szerződésekben rögzített átlagos munkahét: a leghosszabb Írországban és Luxemburgban is csak 39-39 órás, de egy sor országban csak 37,5 órás. Dániában 37, Franciaországban 35 órát kell jellemzően ledolgozni (igaz, utóbbi adat egy korábbi kormány intézkedése miatt alakult ki, amit a mostani kabinet lényegében eltörölt, így a francia adat vélhetően emelkedni fog).

Ettől némileg eltér a kép a ténylegesen ledolgozott munkaórák számát illetően, de nem radikálisan. A tizenöt régi tagállamban átlagosan 39,5 órát töltenek hetente munkával az alkalmazottak, a tizenkét új tagországban ezzel szemben 40,6 óra az átlag. A legtöbbet Romániában és Bulgáriában kell dolgozni, 41,7-41,7 órát. Magyarország a maga 40,5 órájával hajszállal az új tagországok átlaga alá került, de nagyon messze van a lista élén álló Franciaország 37,7 órájától, vagy a második Olaszország 38,4 órájától. A régi tagállamok között a legtöbbet a britek (41,4 óra), a németek és az osztrákok (41,1-41,1 óra) töltik a munkahelyükön.

Nem tudott teljes képet nyújtani az Eurofound az éves fizetett szabadság hosszával kapcsolatban, mivel csak 19 tagállamból álltak rendelkezésre adatok – többek között Magyarországról sem tudtak számot mondani. A meglévő adatok alapján mindenesetre úgy látszik, hogy a régi tagállamok e téren még nagyobb előnnyel rendelkeznek, mint a ledolgozott munkaórák számát illetően. Az új tagállamok munkavállalói évente átlagosan 21,9 fizetett szabadnappal rendelkeznek a törvényben meghatározott pihenőnapokon felül, a régi tagállamokban 26,7 nap ez az átlag. A legtöbb szabadságnak Svédországban örülhetnek a dolgozók, ott átlagosan 33 nap áll rendelkezésükre. A skála túlsó végén Észtország és Ciprus áll, egyaránt 20-20 nappal.