Az Európai Parlament támogatja a Bizottság javaslatát a hidrogén-meghajtású gépjárművek szabályozásának egységesítéséről. Günther Verheugen ipari biztos a környezetbarát technológia elterjedése érdekében tett fontos lépésként üdvözölte a Parlament határozatát.

A Parlament célja, hogy a hidrogénüzemű gépjárművek üzembe helyezésére vonatkozó szabályok egységesek legyenek Európa-szerte. Jelenleg minden tagállam önállóan határozza meg a környezetbarát üzemanyaggal működő járművek forgalomba állításának feltételeit, ami nagyban gátolja a technológia terjedését. Az egységes szabályozással a Parlament szerint a gyártók többszöri adminisztrációból származó többletköltségeit és a biztonsági kockázatokat is csökkenteni lehetne. A témában most elfogadott jelentés emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben szükség lesz a megfelelő infrastrukturális háttér (elsősorban a kúthálózat) kiépítésére is.

Környezetvédelmi szervezetek képviselői ugyanakkor bírálták a javaslatot, szerintük ugyanis az uniós törvényhozóknak a benzin- és dízelüzemű járművek hatékonyságnövelésére kellene koncentrálniuk. A kritikusok arra is rámutattak, hogy a hidrogén ugyan önmagában tiszta energiahordozó, de előállítása rendkívül energiaigényes; a széntüzelésű erőművekben előállított hidrogén szerintük nem jelentheti a jövőt.