Az EU a grúziai események hatására sem kívánja megnyitni az utat Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozása előtt. Az Európai Unió és Ukrajna vezetői kedden találkoznak a franciaországi Evianban, ahol a kapcsolataikat szorosabbra fűző új megállapodás lesz a fő téma.

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió az egyre agresszívebbé váló orosz külpolitikát sem tekinti elegendő oknak ahhoz, hogy világosan Ukrajna tudomására hozza: egy nap az EU tagja lehet. A franciaországi Evianban kedden tartandó EU-ukrán csúcs előtt jelentősen megosztotta a tagállamokat annak a nyilatkozatnak a szövege, amelyet Viktor Juscsenko ukrán elnökkel készülnek aláírni a keddi csúcson. Az Unió vezetői múlt hétfői csúcstalálkozójukon még arról beszéltek, hogy a Grúziában történtek után még szorosabbra kell fűzniük a viszonyt Ukrajnával, amelyet Európában némelyek az orosz expanzió újabb potenciális áldozatának tekintenek.

Nagy-Britannia, Svédország, Lengyelország, Csehország és a balti államok olyan nyilatkozatot szerettek volna aláírni kedden az ukrán elnökkel, amely világos európai perspektívát helyez kilátásba Ukrajnának, vagyis elismeri az ország ahhoz való jogát, hogy egy nap felvételét kérje az Európai Unióba. Az országok egy nagyobb csoportja azonban Németországgal, a Benelux államokkal, Spanyolországgal és Portugáliával az élen azonban kategorikusan ellenzett minden olyan megfogalmazást, ami alapján a volt szovjet tagköztársaság a jövőben jogot és igényt formálhatna az uniós tagságra. A legutolsó szövegtervezet szerint a két fél között várhatóan még idén aláírandó „társulási megállapodás” „nem előlegez meg semmilyen lehetséges jövendőbeli fejleményt az EU és Ukrajna kapcsolataiban”. A brüsszeli Agence Europe szerint elsősorban a hollandok tartottak egy olyan szalámipolitikától, melynek értelmében az EU ismételt engedményeket tesz Ukrajnának, melyek végül elvezetnek az uniós tagság általuk nem kívánt beígéréséhez.