A vádlottak nagy száma miatt az aulát kellett tárgyalóteremnek berendezni hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán, ahol megkezdődött a miskolci bíróság által első fokon elítélt vámosok és szállítmányozási dolgozók pere.

Koszta János, az ítélőtábla sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az összesen 61 vádlott, akik közül 29-en a hidasnémeti vámhivatalban, illetve a tornyosnémeti közúti határátkelőhelyen dolgoztak, illetve a vesztegetésben érintett vállalkozások gépkocsivezetői, fuvarszervezői különböző bűncselekményeket követtek el a 2001 november és 2003 szeptember közötti időszakban.

A vád szerint a pénzügyőrök nemzetközi árufuvarozói engedéllyel nem rendelkező járművek határátlépését intézték el hivatali kötelességszegéssel. Emellett több alkalommal nagy mennyiségű, Lengyelországból származó cukrot engedtek be a határon úgy, hogy annak csak kis hányadát vámkezelték, összesen 69 tonna helyett mindössze 15-öt. A vádiratban az is szerepel, hogy a magyar vámosok úgy engedtek át a szlovák-magyar határon gépjárművekkel megrakott kamionokat, hogy azokat nem regisztrálták, így a rajtuk behozott autók után nem kellett gépjárműadót fizetni.

A 61 vádlott – akiknek többségét az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt – másodfokú pere csütörtök kivételével egész héten folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán.